fallback

Стив Ханке: Ликвидирайте КТБ. Незабавно!

27.10.2014 | 11:40

България: Ликвидирайте КТБ, незабавно

От Стив Ханке и Мат Сикерке

Блогът на Cato Institute, Вашингтон

Статия на Стив Ханке и Мат Секърки от Cato Institute, публикувана на 24 окт. 2014 тук http://www.cato.org/blog/liquidate-ktb-now 

Дългоочакваният одит на активите на Корпоративна Търговска Банка беше публикуван от БНБ.

В началото в страната се отвори дебат относно бъдещето на КТБ: Трябва ли да бъде рекапитализирана? И ако да, трябва ли българските или европейските власти да бъдат отговорни за това. Във всеки случай, от резултатите от одита става повече от ясно, че ако неясните аргументи на технократите бъдат преведени, то място за дебат няма. КТБ трябва да бъде ликвидирана колкото се може по-скоро и всички средства събрани по време на ликвидацията, трябва да бъдат използвани за възстановяване на гаранциите изплатени на депозантите от Българския фонд за гарантиране на депозитите.

 

КТБ трябва да бъде ликвидирана, защото не е, и никога не е била търговска банка. Ако КТБ беше оперирала някога съгласно принципите на търговското банкиране, щеше да й бъде невъзможно да унищожи активи в размерите, констатирани от независимите одитори. Към 30 септември 2014г. одиторите изчисляват, че 76% от активите на КТБ, свързани с търговските кредити на банката, които възлизат общо на 80% от всички активи на банката, са били загубени.

 Загубата на 76% от портфейла с търговски кредити следва да се разглежда в по-общ план. Отпускайки заеми, търговските банки обичайно имат по-високи изисквания към обезпеченията. Това означава, че в случай на необслужване на кредита, банката може да продаде обезпечението и да използва средствата от продажбата му, за да покрие главницата, с преимущество пред всеки друг кредитор. За периода 2003 – 2012 Standard & Poor’s откри, че европейските заемодатели успяват да възстановят средно по 78% от стойността на главницата на необслужените кредити. Дори и в случаите на необезпечени кредити, европейските заемодатели възстановяват средно по 48% от стойността им. Сравнете тези стойности с трогателните нива на възстановяване от страна на КТБ от 24%  и ще стане ясно, че КТБ не  е действала като истинска банка.

 

Одитният доклад за КТБ разказва история, в която КТБ напълно погазва носещите стълбове на търговското кредитиране. Според доклада няма почти никакви доказателства за предварително гарантиране на заемите и последващ контрол върху тяхното изплащане да са били извършвани изобщо от страна на КТБ.

 

Ако мениджмънтът на банката беше толкова некомпетентен, щеше да е достатъчно жалко. Но се оказва, че те са били също така и престъпници. БНБ изпраща резултатите от одита в Софийска градска прокуратура. Одиторите твърдят, че от КТБ са излъгали и подвели служителите на БНБ, осъществяващи банковия надзор, и са били замесени в сделки с не особено видна търговска цел. Подозренията за престъпна дейност са още една причина, заради която КТБ трябва да бъде ликвидирана, незабавно.

 

Важно е да се подчертае, че няма макроикономическа или друга ”благоразумна“ причина КТБ да продължи да работи. Тъй като от икономическа гледна точка КТБ никога не е действала като посредник за спестявания, ликвидирането на банката няма да попречи на търговските кредитополучатели да получат финансиране. Също така, изчезването на КТБ няма да има никакво негативно влияние върху финансовата система, тъй като нетната й позиция спрямо останалата част от българския банков сектор изглежда относително малка.

 

Основен приоритет за властите сега трябва да бъде изплащането на гарантираните депозити от Българския фонд за гарантиране на депозитите и покриването на тези разходи, доколкото е възможно, посредством овладяване на активите на банката и съкращаване на операциите й.

 

Ако КТБ оперираше в САЩ, щяха да са налични и някои допълнителни юридически способи да се преследва възстановяване. Плащанията, направени от банката в периода непосредствено предхождащ нейната неплатежоспособност щяха да бъдат възстановени, а директорите и служителите на банката щяха да бъдат лично отговорни за небрежното си поведение. Българските властите ще направят добре да използват всички приложими юридически средства, които им предоставя законодателството в областта на несъстоятелността и корпоративното управление.

 

Накрая, случаят с КТБ не следва да се използва като извинение за скъсването с една прозрачна и радваща се на голямо доверие институция в страната: валутния борд.

 

Най-доброто, което България може да направи е да ликвидира КТБ, незабавно.

Превод Мартин Илиев

Стив Ханке е професор в университета Джон Хопкинс и директор на Troubled Currencies Project.

The Troubled Currencies Project е съвместен проект на Cato Institute и Johns Hopkins, ръководен от проф. Стив Ханке, просеро по приложна икономика, университет Джон Хопкинс.

Публикува се с разрешението на автора.

fallback
fallback