Милена Фучеджиева: Да си честен и открит в България е голяма провокация

Водещата на „Провокативно“ по Bulgaria ON AIR в интервю за сп. Grazia

17.06.2016 | 11:43 Редактор: Константина Маркова
Милена Фучеджиева: Да си честен и открит в България е голяма провокация

Писател, драматург и публицист - към професионалната си визитка авторката на "Сексът и комунизмът" Милена Фучеджиева добави и ТВ водеща, пише сп. Grazia в юнскя си брой.

Всяка неделя в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR се излъча авторското й предаване "Провокативно" и ако има дума, която определя най-точно живота и стила на работа на Фучеджиева, то това е точно думата провокация.

„Провокативно" е ново предаване в ефира на Bulgaria ON AIR. Как дойде поканата да работиш върху него?

Предаването е по моя идея, така че се поканихме взаимно. Работата в телевизия не е нещо ново за мен, написала съм над 70 епизода на сериала "Седем часа разлика". Знам какво се търси, наясно съм и с възрастовите групи, които "комуникират" с телевизора, и реших да предложа нещо по-различно от това, което е на екран в момента. Не откривам топлата вода, имала съм възможност 20 години да гледам американска телевизия, която дава тон за всичко по света. През 2015 г. Bulgaria ON AIR, най-модерната нова българска политематична телевизия, стартира нов бизнес новинарски канал - Bloomberg TV Bulgaria - в партньорство със световния гигант Bloomberg, което много ме впечатли. Вярвам, че имаме общи амбиции и цели в правенето на телевизия, и в диалога ни със зрителите.

Твои ли са авторските права върху концепцията, формата и рубриките и как работиш със сценарен екип или разчиташ на себе си?

Аз съм авторът, но npaвaтa са на телевизията. Предаването ми е напълно авторско, съответно нямам нужда от сценаристи, поне на този етап. Екипът ни е чудесен и е страхотен кеф да работя с хора като Стефан Милов, Сиана Колибарова и операторите. Имам чудесен репортер в лицето на Илиян Любомиров. Разпределих го извън зоната му на комфорт в поезията и неговата задача в шоуто е да разбере какво мислят българите по различните теми, които представяме. Млади и не съвсем млади се комбинирахме доста добре.

Това е може би най-точното определение за теб самата като писател, като артист в творчески и житейски план. Провокативно - какво ще търси предаването, на какви гости ще разчита и като модел на поведение за теб самата - какво носи провокацията, особено във времето и в средата, в която живеем?

Да си честен и открит в България е голяма провокация. Провокирам себе си да бъда такава и на ТВ екрана, както и да водя смислени и откровени разговори с гостите ми. На първо място са ми българките, които движат обществото в каквато и да било посока. Мнението на мъжкия пол ще присъства не само чрез Илиян, но и чрез интересните мъже, които каним. Обществото ни е ранено, както и самонараняващо се, и е важно да има качествена комуникация, която задава въпроси и дава други гледни точки. Аз мога да водя всякакви провокативни войни, войната за мен е като спорт, но не смятам това да се случва на екран, а по-скоро искам да споделя богатия си житейски и интелектуален опит така, че да е полезен на обществото. Най-голямата провокация тук като че ли е хем да останеш верен на себе си, хем да не се страхуваш "какво ще кажат хората".

Винаги провокираш полярни реакции и мнения с постовете си в социалната мрежа. Силната личност винаги от своя страна провокира гневни и понякога откровено груби реакции от страна на хората, които не споделят мнението й. Има ли нещо, което те плаши - в ефира, в живота, в хората?

Плашат ме само загубите на хора, които обичам, нищо друго, финалните загуби. Иначе дълбоко вярвам, че всичко е точно такова, каквото трябва да бъде. А и смятам, че нищо не може да се случва на всяка цена. Прашинката в окото на Бог, която сме ние, българите, сигурно го кара да плаче и от смях, и от яд... Но това е положението. Моята отговорност е да следвам линия на поведение, с която да се чувствам полезна и добре в кожата си. Който от каквото иска да се плаши - "И все пак тя се върти!", е възкликнал Галилей!

Има ли разлика между писателката и водещата Милена фучеджиева и каква е тя?

Няма. Аз съм "пакет", който включва много неща. Нямам дилеми, само идеи, които искам да реализирам във всякакви посоки.

Вярваш ли, че медиите могат да бъдат коректив в съвременния политически и социален живот?

Да, те могат да водят обществото и в добра, и в лоша посока. Способни са да изсмукват истинския живот от хората, да ги принизят до нивото на гротеска на самите себе си. С медиите винаги трябва да се внимава, защото могат зловещо да манипулират, когато не се занимават със сериозна журналистика. Изобщо хората не трябва да се доверяват на всичко, което виждат и чуват, а да търсят максимално много източници и да филтрират евентуалната истина. Каква е солидната база на професионалиста в този бранш? Доброто образование. Високата обща култура. Високото ниво на информираност. Космополитността. Непестенето на труд. Етиката. Вероятно съвкупност от всички тези неща. Етиката в човешките отношения в България е на изключително ниско ниво.

Ползите и минусите от това, че водещият е жена?

Това е невъзможен въпрос в Америка, защото отдавна силите са разпределени така, че едните да не бъдат противопоставяни на другите. Те. жените водещи са много и изключително успешни. Опра царува. Преди нея Барбра Уолтърс. От друга страна, световната политика хиляди години е водена от мъже, и се намира в жестока криза. Мъжете се провалиха в ръководенето на света. Силите и в политиката вече трябва да са разпределени поне поравно. Като водеща, като писател, изобщо като обществена фигура имам лична отговорност да подкрепям жените в България. И смятам, че сме по-добри във всичко, освен може би във вдигането на тежести, борбата и мятането на чук.