БСП ще бъде лоялна и конструктивна опозиция в следващия парламент

БСП - Лява България ще участва в разговори по националните приоритети

06.10.2014 | 12:55 Редактор: Ирина Георгиева
БСП ще бъде лоялна и конструктивна опозиция в следващия парламент

БСП - Лява България ще участва в разговори по националните приоритети, но няма да участва в скрита подялба на властта. В следващият парламент социалистите ще са лоялна и конструктивна опозиция. Това каза лидера на партия Михаил Миков по време на пресконференцията на партията в международния пресцентър в Националния Дворец на Културата. По думите на Миков партията не се разпада. БСП-Лява България има сериозна амбиция да е автентичен представител на левите хора.

От БСП прогнозираха,че нови избори няма да се отразят добре на България. Според председателя на партията Михаил Миков резултата от вота е  показал, че следващото Народно събрание ще е силно фрагментирано, а избирателите са отредили за социалистите мястото на опозиция. За Миков резултата на партията му е оценката за участието на БСП  в предишния парламент и отношенията им с партньора ДПС.

"БСП излезе с тежки поражения от това управление. В същото време може би хората са го забравили политиката на социално размразяване беше факт от нашето участие в управлението.  Политиката на увеличаване на минималните доходи, политика, насочена към възрастните, към младите, казаха го преди малко. Това не е въпрос, който смятам за неуспех. Втори и трети въпрос мисля, че възрастните хора, пенсионерите гласуват по симпатия." - заяви Миков.

Михаил Миков обясни,  че взаимоотношенията им  с АБВ, ако бъде  парламентарно представена сила, ще се определят от нейното място в Народното събрание. В партията на президента Георги Първанов, от Позитано 20 не виждали алтернатива за левите избиратели.

"В момента е накърнено, отслабено доверието към БСП и нашата задача е сега да търсим как да върнем това доверие, а не да намаляваме доверието към себе си и да търсим в някой друг доверие, което не ни достига. Това е големият въпрос и мисля, че нашите избиратели, а и ние самите го разбираме. Не ни пращайте на други адреси."- добави Янаки Стоилов.

"Дали БСП се разпада. Вижте никой не трябва да разглежда някоя партия като някакъв монолитен къс бетон. Знаете, че от голямата история, която сме наследили, има различни периоди - периоди, в които са се отделяли, събирали и разделяли са се широки и тесни социалисти, но политическата платформата на левицата в България е надживяла много други партии, които са били представителство заради властта, а не заради интересите на гражданите."- подчерта Миков.

Михаил Миков заяви, че тези избори са показали засилване на  националистическият вот.  Това според него било сериозен индикатор върху европейският белег на България и всички трябвало да се замислят.