Гласът на малкия бизнес

Раздута администрация и излишни закони са спънките пред желаещите да развиват малък бизнес у нас

05.10.2014 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Гласът на малкия бизнес

Раздута администрация и излишни закони са спънките пред желаещите да развиват малък бизнес у нас. Това е и промяна за която ще гласува на предсрочните парламентарни избори, Николай Делчев, собственик на обущарско ателие от 18 години. Има ли България последователна политика за насърчаване на малкия бизнес и печели ли се от ремонт на обувки?

След промените от 1989 година, Ники Делчев губи работата си като ел.техник в софийски завод. Останал в безизходица, приятели го насочват към обущарството. Ремонтът на обувки се оказва не печеливш бизнес - годишният оборот на обущарското ателие е около 6000 лв. – точно толкова струва една качествена машина за шиене на обувки. Развивал обущарското си ателие през всичките години на прехода, Ники е категоричен, че става все по-трудно да си отвориш свой бизнес.

"Пречките са много, защото необосновано скъпи са машините, няма внос държавна поръчка или облекчения, машините ни са преди всичко самоделни, сами си ги правим, други машини, за да стартираш такъв бизнес, говорим за такива пари, които не може да ги върнеш до пенсия." - обясни Ники.

Ако си отвориш малка фирма в Германия, държавата ти плаща 600 евро на месец в продължение на една година. Всяка новорегистрирана фирма в Австрия се освобождава от данък за 1 година. В Чехия има само уведомителен режим към общината, че извършваш някаква дейност. У нас, само документите за легализация отнемат до 2 години, но бюрократичните абсурди, които спъват собствениците на малки ателиета не свършват.

о закон ако трябва сега да се отвори едно ателие ти трябват 32 документа. Държавата е регламентирала няколко задължителни документа, които са абсолютно задължителни, в едната община ти казват че без майсторско свидетелство не може да почнеш да упражняваш тази професия. Няма кой да ти издаде майсторско свидетелство, защото няма курсове, няма училище, което да си завършиш, ако решиш да упражняваш този занаят. По закон на мен ми искат 2 часа административна дейност на ден, аз счетоводител ли съм, аз съм дошъл да правя обувки. За една рекламна табелка ти искат одобрение и архитектурен проект от оторизирана фирма, където най-евтиния проект е 200 лева за 6 буквички – "обущар"." - допълва Ники.

Именно и излишните закони и документи, които затрудняват стартирането на малък бизнес у нас, иска да промени .

"Просто да се улесни, който иска да работи да му се дава възможност, аз за себе си казвам пари не искам, субсидия не искам, да не ми пречат, да ме оставят да работя, не искам да лежа на гърба на държавата. Искам аз да си изкарвам парите без да имам спънки." - заяви Ники.

Това е и за което Ники ще гласува на изборите днес – за промяна, ако не сега, то поне за неговите наследници. Приоритет на държавата да стане развитието на малкия бизнес. Обезверен е, че скоро България ще има стабилно управление или партия, която ще бъде финансово независима. 

"Щом една партия смята, че тя може да управлява държавата, тя първо може да докаже, че може да управлява себе си, ако може да управлява себе си, ако може да го прави, тя е финансова независима, тя е свободна, когато такава партия се  управлява без държавни субсидии, а изведена една предизборна кампания, ще гласувам за тях." - коментира Ники.

Докато сладкодумният обущар разказва, как е поправял обувките на президента Петър Стоянов, той обобщава, че все пак България не е толкова лошо място за живеене. Просто политиците трябва да спрат да купуват нови обувки за нашата държава, а да започнат да се грижат по-добре за старите си.

то с тази обувка може да опише цялото състояние на държавата - обувката някога е била хубава и скъпа, все още запазена, за фасон жената си сменя тока всичко да и наред, а отвътре обувката е разкъсна от всякъде, всичко се е разпаднало. Фасон, европейски работи, щуротии, лачено лъскаво и в края на краищата отвътре всичко изтъркано." - обясни Ники.

Така ли си представяш бъдещето с детски обувки?

"От друга страна не сме зле, защото е наядена от домашни любимци, щом има пари за домашни любимци и дете по едно и също време значи…долу-горе сме добре." - смята Ники.