Какво би направил, ако си министър?

На прага на новия кабинет екип на България Он Ер реши да даде властта в ръцете на младите хора

05.10.2014 | 07:52 Редактор: Ирина Георгиева
Какво би направил, ако си министър?

На прага на новия кабинет екип на България Он Ер реши да даде властта в ръцете на младите хора. В „обувките“ на икономически, образователен и финансов министър влязоха – учител, счетоводител и икономист. 

Смел за тежки реформи, с  много хъс и последователен  в работата си. Такъв според младата учителка  Пламена Фотева трябва да е един образователен министър. Добре би било, според нея, да идва от сферата на средното образование. Ако самата тя е просветен министър, би се захванала преди всичко с липсата на кадри: 

"Нещото, което би могло веднага, в най-кратки срокове би могло да покаже промяна е инвестицията в учителите. Не е тайна за никого, че този проблем е абсолютно горещ, че след буквално броени години изключително голям брой кадри ще се пенсионират и на тяхно място няма кой да дойде." - коментира Фотева.

И все пак най-важни си остават учениците, смята Пламена. Категорична е, че колкото по-дейни са в училище, толкова по-активни граждани ще бъдат впоследствие:

"На мен ми се иска по всякакъв начин цялата система да успее да върне вярата на учениците, за това, че те са важни, че те са значими, те са партньори в този процес, че има много неща, в самото училище, които зависят от тях, от техните решения и желания" - допълни Фотева.

Смел и решителен  трябва да е и финансовият министър, смята младият счетоводител Николай Николов. В ролята на финансист номер едно на държавата Николай би се захванал с оптимизация на бюджета: 

адължение на новия финансов министър е да намери финансиране за бюджета и би било добре да бъдат преразгледат разходите и да се оптимизира, където може." - заяви Николов.

Реформите не винаги са свързани с допълнителни средства, смята Николай. Затова въпреки лошото финансово състояние на страната, би отпуснал пари за реформи в най-нереформираните сектори -  здравеопазването и образованието. 

Работлив, щедър на време и приел икономиката за кауза - това е да си икономически министър, според специалистът по финансов и стопански анализ Светлозара Бельовска. Ако икономиката на страната е в ръцете й, би се заела първо с оптимизация на процесите в държавната администрация: 

"Така че сроковете за получаване на необходими документи да бъдат максимално кратки, което ще бъде голямо улеснение за малкия и среден бизнес. На второ място – бих искала да бъде направен анализ на трудовия ресурс в страната така че да се видят реалните потребности на бизнеса." - коментира Бельовска.