fallback

Големината на бюлетината за изборите ще зависи от броя на мандатите

Бюлетината не се различава съществено от тази за евроизборите

11.09.2014 | 16:58 Автор: Ирина Георгиева

Бюлетината, с която ще гласуваме на 5 октомври, не се различава съществено от тази за евроизборите. Тя отново е интегрална, бяла и непрозрачна, като тайната на вота е подсигурена с плътна черна линия на гърба . Специален текст обозначава къде се намират преференциите.

Тепърва ЦИК ще решава как ще се прегъва бюлетината. Въпреки добрата възможност,  която дават преференциите, за много от избирателите по време на евровота имаше неясноти. Така например  Момчил Неков измести от първото място Сергей Станишев. Оказа се, че по-голямата част от червените симпатизанти, за да застраховат гласа си, са заградили освен квадратчето с номера на партията, и кръгчето с номера на преференцията. 

"Във всички случаи, когато в бюлетината няма отбелязана преференция, ще се брои , че има предпочитания за първия в листата кандидат. Това е различното от изборите за членове за европейския парламент." - заяви Камелия Нейкова, говорител на ЦИК. 

Бюлетината в различните райони ще бъде с различна големина, в зависимост от броя на мандатите.

Днес в ЦИК беше показана само образец на бюлетината в един от избирателните райони.

Вече е приключила и регистрацията на 774 кандидатски листи, а общият брой на кандидатите за депутати е 6063. Общо в 300 изборни секции ще може да се гласува машинно. На 13 септември ще стане ясно колко ще бъдат избирателните секции в чужбина.

 

fallback
fallback