fallback

Q&A с Клара Маринова, 20.02.2016 II Част

Q&A с Клара Маринова, предаването в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

26.02.2016 | 10:18 Автор: Красимир Лаков

В това издание на предаването гости са: Любомир Стефанов, политолог, Димитър Ганев, политолог и Драгомир Стефанов, икономист. Във втората част на предаването гостите дебатираха: 

Интересна среща на лидери от Източна Европа с участието на българския премиер, на която те обсъдиха предложения за засилване на граничния контрол на Балканите и срещу бежанската вълна. Успяха ли ръководителите на Унгария, Полша, Чехия и Словакия (страни, известни като Вишеградската група) плюс България и Македония да изработят единна позиция, която реално да стане бариера за бежанската вълна?

Бившият шеф на Еврокомисията Барозу имаше крилата фраза, че “или ще плуваме заедно, или ще се давим поотделно”. Тези думи съвсем не са загубили своя смисъл и значение.

Да имаш и отстояваш собствените си интереси е разбираемо и съвсем нормално. Да отчиташ, признаваш и се съобразяваш с интересите и потребностите на всяка отделна страна (вече 28 в Евросъюза) е въпрос на здрав разум, осъзната отговорност и перспективно мислене в променящия се свят. Възможна ли е подобна позиция в днешния Европейски съюз?

Сложният възел около войната в Сирия и ситуацията в Близкия изток и в света все повече се заплита, въпреки многобройните срещи, разговори и форуми за уреждане на кризата. Женевски преговори и Мюнхенска конференция за сигурност и мирно решаване на кризата; телефонен разговор на Путин и Обама за уточняване на позиции; телефонен разговор на Меркел и Давутоглу за прекратяване на турския огън по кюрдски позиции в Северна Сирия; среща на върха в Евросъюза … Това е само част от дейността на видимата световна дипломация за преодоляване на конфликта и за отдалечаване на опасността от нова световна война.

Има ли надежда за скорошно позитивно решаване на регионалния близкоизточен конфликт, който има отражение и върху световните отношения?

 

fallback
fallback