Q&A с Клара Маринова,13.02.2016 II Част

Q&A с Клара Маринова, предаването в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

18.02.2016 | 11:23 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова,13.02.2016 II Част

В това издание на предаването гостуват социологът Първан Симеонов, политологът Даниел Шкерлетов и икономистът Георги Ангелов. Във втората част на предаването сред обсъжданите теми са:

Търговията с петрол и газ има важно място във всички анализи за състоянието и перспективите на световната икономика. Очакванията са: от дъното - с екзотичните 10 долара за барел, до оптимистичните - 50 щатски долара за барел. 

Още нещо важно - всичките политически и военни кризи в Близкия изток от втората половина на XX-тия век - през 1956-та, 67-ма, 73-та, 78-ма ÷ 79-та години и т. н., винаги водеха до ръст в цените на петрола. И това е логичната нормална реакция на пазара, ако той определя цените. Каква е тази ценова инверсия при сегашната мащабна криза в Близкия изток? Защо се случва все така, че игрите с цените на петрола почти без изключение съвпадат с политическия интерес главно само на една държава, която проявява манията за изключителност?

Кой, как и с какво влияе на пазара и цената на петрола и газта? И ключовият въпрос: за ползите и загубите от сегашното състояние и бъдещото развитие на цената на петрола?

Големи надежди и първи разочарования от Женевските преговори за мирно уреждане на сирийския конфликт. Реално, без да са започвали, те веча са прекъснати.
962 години бяха необходими след Великата схизма от 1054-та, за да се проведе среща на високо равнище между представители на Римокатолическата и Източноправославната църкви.

Вижте дебатите по тези въпроси във видеото, прикачено по-долу: