fallback

Q&A с Клара Маринова 1 част, 30.01.2016

Q&A с Клара Маринова, предаването в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори

03.02.2016 | 11:41 Автор: Красимир Лаков

В това издание на предаването гостуват политолозите Борис Попиванов и Александър Иванов, както и икономистът доц. Георги Чанков. В първата част на предаването участниците дискутираха Докладът на ЕК и пътят на промените в България. Кога ще имаме реални: демокрация, пазарна икономика, честни избори, свободно слово? Кои са предпоставките, факторите, които ги гарантират?

Продължаваме с темата за бедните и богатите на Земята. Пропастта между най-богатите и останалата част от хората се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязват от хуманитарната група в Доклад, озаглавен “Една икономика в служба на 1-ия процент”. “Оксфам” посочва, че 62-мата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този “баланс” са били необходими “цели” 388 богаташи. Какви са основните причини и механизми, които създават условия за свръхбогатия 1 % и 99-те процента беднотия по света?

Интересни данни от изследването на “Евробарометър” за “Нагласите на бизнеса спрямо корупцията в Европейския съюз”. 60 на сто от компаниите в България, които не са спечелили конкурс за обществена поръчка, смятат, че това е

станало заради корупционни практики. За сравнение - в Холандия този дял е едва 5 %. И още няколко числа. Българите сме на първо място (89 %) в твърдението, че връзките и подкупите са най-лесният начин за достъп до публични услуги и че единственото средство да успееш в бизнеса са политическите връзки. Защо и у нас, и в Европа, и в света битката с корупцията, с връзкарството, с политическите “чадъри” е една от най-тежките?

Вижте първата част от предаването в прикаченото по-долу видео:

fallback
fallback