fallback

Ч.Найденов: Хубавото за 2015г. е, че не се случиха най-лошите сценарии

Гости на Q&A с Клара Маринова на 02.01.2015г. са Чавдар Найденов, Георги Киряков и доц. Георги Чанков

02.01.2016 | 17:11 Автор: Ирина Георгиева

Политолозите Чавдар Найденов, Георги Киряков и икономистът доц. Георги Чанков направиха равносметка за изминалата 2015г. в предаването Q&A с Клара Маринова.

Нервна, безпътица, банализация на злото - с тези думи експертите описаха 2015г.

"Хубавото за изминалата година е, че не се случиха най-лошите сценарии, но медиите и политиката ни привикват към насилието, неговите образи и неговите думи, това е всепоглъщащо." - така Найденов обясни определението " банализация на злото". 

Война и мир

"Войната винаги е съпътствала живота и винаги ще го съпътства, въпросът е колко мирни години може да издържи човечеството. За Европа 2015 може да бъде определена като година на сериозни турболенции. Ще се развие "перфектната буря". Три големи катаклизма са на лице – икономическата криза, бежанската криза и най-вече проблеми с целостта на ЕС и Европа като проект на мира. Достигна се до извода, че човешката природа е най-голямата спънка светът да е мирен." - коментира събитията Киряков.

Според доц. Чанков конструкцията, че има човечество е имагинерна.

"Светът се състои от общности, които водят борба за намаляващ ресурс, обективно ресурсите не достигат. Злото и насилието са страхотен търговски продукт и медиите го използват." - поясни доц. Чанков.

"Надделяват в йерархията на властта хора, които играят игра с нулева сума т.е свикнали са да печелят като отнемат от другите. Когато това се трансформира в държавната политика, неизбежно води до деградация на отношения. Очаквахме своеобразие край на историята, икономиката и търговията  ще води всичко, но се оказа, че не е така. Обществото е много сложна система заредена с вътрешни противоречия." - коментира Найденов.

"Хаосът надделява защото световната икономика се глобализира, но не и управлението, няма общо правителство, централна банка и органи, които да урегулират отношенията на държавите, война всеки срещу всеки,от което се възползват мултинационалните  корпорации." – допълни политологът.

"Хаосът е обективна даденост. Тръгва от САЩ, защото вече няма необходимите ресурси да изиграе ролята на "глобален хипопотам" отговорно. Война за запазване на господство чрез наемни армии. В политическия елит на САЩ има три гледни точки за това – едната е няма проблем, втората е временна защита, за да се възстановят ресурсите и третата е фаза на стратегическа защита." - обясни доц. Чанков. 

Още коментари, отговори и прогнози гледайте във видеото. 

 

fallback
fallback