Q&A с Клара Маринова, 21.11.2015, 2 част

Предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

25.11.2015 | 13:01 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 21.11.2015, 2 част

Гости в това издание на предаването са политолозите Калоян Методиев и Димитър Ганев, икономистът Ангел Марчев, както и специално включване по скайп на депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Във втората част на предаването се дебатират въпросите:

“Демографският срив на България трайно ще оказва  натиск върху бюджета. Той ще пречи на икономическия растеж, а българите ще бъдат бедни за десетилетия напред.” Тези изводи са от отчета за изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението до 2030-та година. В дългосрочен план се очаква публичните разходи да растат и към края на 2050-та година съотношението на дълга към Брутния вътрешен продукт да се увеличи от 18 на 51 процента. Кои са основните фактори за негативните демографски тенденции у нас?

На 24-ти октомври българската държава е изхарчила приходите, които е планирала за 2015-та година, и вече живее на кредит, съобщават достоверни европейски източници. Изчисленията са представени от френско - белгийския “мозъчен тръст” - икономическият институт “Молинари”. Той е сравнил финансовото състояние на 28-те държави от Европейския съюз и прави извода, че най-закъсващи сред длъжниците са България и още четири страни. В “лошата компания” начело е Кипър, следват Португалия, България, Хърватия, Испания, Словения, Великобритания и Гърция. Отличници са Дания, Германия, Литва, Естония и Люксембург. Каква е същностната разлика между двете категории държави?

Великобритания изпрати официални искания за реформи до Брюксел и заплаши, че при неуспех в преговорите Лондон ще напусне Съюза. В незабавния отговор на Брюксел част от английските искания се определят като “много проблематични”. Означава ли това, че по-вероятен е негативният изход?

Може да проследите дебата по темите в прикаченото по-долу видео: