fallback

Q&A с Клара Маринова, 07.11.2015 2 част

Предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

08.11.2015 | 14:41 Автор: Красимир Лаков

Гости в това издание на предаването са политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов, както и икономистът Светла Константинова. Във втората част от предаването в студиото бяха дебатирани темите: След шефа на Еврокомисията и Върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини предупреди, че Европейският Съюз рискува да се разпадне, ако не реагира на най-тежката миграционна криза след Втората световна война. “За да се предотврати това, Съюзът трябва да бъде снабден с “инструменти за предизвикателството”, без които “има риск от разпадане”, заключава Могерини. От какво са предизвикани тези безпокойства на Могерини? Може ли Евросъюзът да изработи, приеме и изпълнява успешна програма, свързана с бежанската криза? Има ли вероятност проблемът да се реши от външни фактори без активното участие на самия Евросъюз? Единната валута рязко поевтиня с 1,5 на сто - до 1,1171 щатски долара, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че институцията ще преразгледа програмата си за т. нар. “количествени улеснения” на заседанието през декември. Според повечето инвеститори това е сигнал за увеличаване на сумата на покупките на облигации от сегашните 60 милиарда евро на месец. Какви са реалните последствия от тези намерения на Европейската централна банка? Ще продължи ли възстановяването на европейската икономика и с какви темпове до края на тази и през следващата година? Ще се повлияе ли и до колко и от бежанската криза?

На 1-ви ноември съседна Турция отново гласува. За втори път през последната година там се проведоха парламентарни избори. Резултати са известни. Президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието постигнаха този път изборните си цели. В условията на тоталната нестабилност в Близкия изток, къде е “границата” между ескалиращите през послените години груби мерки за вътрешен ред и национална сигурност и диктатурата? Възможно ли е да се успокои политическата обстановка в Турция и да намалее “поляризацията” в страната.

Бойните действия в Сирия не спират. Новост през седмицата са видимите прояви на дипломатическата активност. Какви са резултатите от последната Виенска среща на Русия и САЩ с участието на още 17 държави със свои интереси в конфликта?

Фаталният полет на руския А321 потресе света. Експерти буквално непрекъснато ни информират за подробности около катастрофата и хипотезите за нея.

Вижте дебатите във втората част от предаването в прикаченото видео:

fallback
fallback