Q&A с Клара Маринова, 22.06.2015 III - част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

24.06.2015 | 09:37 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 22.06.2015 III - част

В това издание на предаването гости са политолозите Борис Попиванов и Слави Василев, както и икономистът Калоян Стайков. В третата част от предаването се разисква въпросът за нов проект за газопровод, предложен от OMV, както и разполагането на американско тежко въоръжение в източна Европа.

Според публикация на вестник “Ди Пресе”, австрийският концерн “OMV” подготвя проект за газопровод, който  заобикаля Украйна и ще доставя руски газ в Европа през България. Добре осведомени източници информират, че проектът ще се ръководи от бившия директор на консорциума “Набуко” Райнхард Мичек. Новият “Набуко” се различава коренно от стария. По него в Европа ще потече не прикаспийски, а руски газ. Реален ли е подготвяният от “OMV” проект?

През 2015-та година Съединените щати ще подкрепят българската армия със 7 милиона и 250 хиляди долара. Обяснението за паричната помощ е, че нашата страна, цитирам: “активно участва в операциите на НАТО и Европейския съюз и е надежден съюзник на Вашингтон в регион от стратегическа важност за САЩ”. За сравнение - военната помощ, която ще получат другите балкански държави е: Босна и Херцеговина - 36 милиона долара, Сърбия - 16,4 милиона, Албания - близо 15 милиона, Македония - почти 13 милиона, Румъния - 7,1 милиона, Турция - 4,8 милиона долара, Гърция - само 100 хиляди. За Украйна са предвидени - 140 милиона долара.

Тази значително по-малка сума от съседните страни оценка ли е за нашата армия?

Можете да проследите дискусията по тези въпроси в прикаченото видео: