fallback

Q&A с Клара Маринова, 22.06.2015 I част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

24.06.2015 | 09:21 Автор: Красимир Лаков

Гости в това издание на предаването са политолозите Борис Попиванов и Слави Василев, както и икономистът Калоян Стайков. В първата част бяха разисквани темите: Как действа сегашната власт - размисли осем месеца след последните парламентарни избори? Сегашното управление и политическата стабилност и Гърмен и Орландовци - провали ли се мултикултурализма?

Доминирано от ГЕРБ, поддържано от Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, и с неприкритото съучастие на ДПС, сегашното мнозинство е на власт повече от половин година. Четворното, дори почти петорното разнообразие досега действа единно, но прехвърчат и искри. Какво свърши правителството “Борисов 2” и какво го “препъва” досега? Какви са основните цели и предстоящите задачи на властта? Съществува ли риск за разваляне на коалицията от някоя от властващите партии? Има ли алтернатива сегашният кабинет? Блъфира ли Бойко Борисов за президентските избори? Как разбирате неговото изказване, че няма да се кандидатира за президент?

Силна страна на сегашното управление е политическата стабилност. Има ли риск преди местните избори партиите от управляващото мнозинство да жертват точно тази стабилност, заради конюнктурни интереси на общинско равнище и в предизборни битки помежду си? Възможно ли е сегашната коалиция след местните избори да пренесе модела на управление от центъра към общините и така да си гарантира по-голяма ефективност в политиката и общите действия?

Събитията в Гърмен и Орландовци включиха и българското общество в европейския спор за провала на мултикултурализма - теза отстоявана активно през годините от десни лидери като Меркел, Камерън, Саркози. Резултатите от развитието на процесите у нас до сега показват, че нито гражданските организации, нито държавата са избрали правилния подход. Очакванията на по-голямата част от обществото са държавните структури да “влязат” в гетата, да формулират, формират и наложат общ ценностен, правен и социален модел на поведение за всички български граждани. Има ли опасност посочените конфликти да прераснат в по-голямо национално противопоставяне?

Отговорите на тези въпроси може да видите в прикаченото видео от първата част на предаването:

 

fallback
fallback