Q&A с Клара Маринова, 15.06.2015 IV част

В студиото на България он еър с предаването “Q&A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

22.06.2015 | 11:34 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 15.06.2015 IV част

Гости в това издание на предаването са политолозите Страхил Делийски и Чавдар Найденов, както и икономистът доц. Ангел Марчев. В тази част от предаването въпросите които обсъждат гостите са: политиката на ОПЕК -“Като поддържа добива на нефт на предишното равнище и способства за ниските му цени, ОПЕК си подписа “смъртната присъда””.Оценката е на американския икономист Патрик Янг. Според него, избраната от картела стратегия за пренасищане на пазара, е насочена към потушаване на американската “шистова революция”, но резултатите се оказват обратни.  “Единствено Саудитска Арабия има достатъчен запас от парични средства, може да води подобна “война” и да получава от нея политически изгоди. Другите държави в ОПЕК, нямат подобни резерви и са принудени да продават нефта под себестойността му.”, твърди Янг. Той прогнозира, че обстановката ще се усложни след премахването на ограниченията спрямо Иран, тъй като Техеран още отсега обещава да увеличи добива на нефт с един милион барела дневно. Друга голяма заплаха за ОПЕК е развитието на новите технологии за нефтодобив, които икономистът нарича “въглеводороден еквивалент на цифровата революция”. Как ще се развие големият и сложен въпрос за споразумяването относно добива на въглеводороди?

Украинската криза продължава и крайт й не се вижда. Украйна се задъхва - икономически, финансово, в социален план.  “Исторически,страната e застрашена от още по-опасен проблем - рязкото намаляване на трудоспособното население.” Този извод публикува журналистът от “Forbes” Марк Адоманис. Той предупреждава, че Западътще бъде принуден да налива все повече пари в закъсалата страна. Дори поредната финансова “инжекция” от Международния валутен фонд да позволи на Украйна да си реши проблема с държавния дълг, страната пак няма да избегне демографската криза. Според данни на украинската статистическа агенция, през послената година населението на Украйна е намаляло с повече от 250 000, а раждаемостта е спаднала с 12 на сто. Какви са истинските данни за демографската криза в Украйна? Кои са по-важните фактори за появата и развитието на този проблем? Какви са перспективите за решаването му?

Можете да проследите тази част от предаването в прикаченото видео: