Q&A с Клара Маринова, 15.06.2015 III част

В студиото на България он еър с предаването “Q&A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

22.06.2015 | 11:26 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 15.06.2015 III част

В това издание на предаването гостуват политолозите Страхил Делийски и Чавдар Найденов, както и икономистът Ангел Марчев. В третата част от предаването гостите дебатират въпроси свързани с БСП. Какво се случва във и със БСП? Ще надделеят ли разрушителните тенденции? Има ли алтернатива на сегашните разпадни процеси? Кой,как и с какво може да вдъхне нов живот на социалистическата идея и партия?  Място за “лява” политика в България - колкото щеш, но кой може да бъде неин носител?

От световните теми в студиото се обсъжда срещата на Г-7.  “Ако членството в “Г-7” се основава на брутния вътрешен продукт с отчитане на покупателната способност”, анализира авторът, “… той трябва да включва САЩ, Китай, Индия, Япония, Германия, Русия и Бразилия. “В такъв състав той би имал огромно влияние, защото ще съсредоточи 53на сто от брутния вътрешен продуктив срещата биха участвали три световни военни свръхдържави.”, обобщава Макдоналд и заключава: “Вместо реална среща,ние виждаме фарс - доминирана американска говорилня. Там няма място за другомислие. Господството на Вашингтон не се поставя под съмнение и всички се веселят.” Британският журналист Лари Елиът допълва в “The Guardian”, че организацията “Г-7”вече отдавна е изживяла времето си и не е способна да решава най-важните проблеми на човечеството. След години дискусии във формат “Г- 8”с участието на Русия и последвало редуциране -без нея, възможно и логично ли е тя отново да се включи в клуба на “големите” и при какви условия? Дали е реалистично и други “големи” териториално и икономически държави да бъдат привлечени в този клуб?

Интересно предложение на Словакия към Русия - съвместен проект с България, Румъния, Унгария и Европейския съюз, който да е свързан с “Турски поток”. Идеята бе представена от словашкия премиер Роберт Фицо пред руския му колега Дмитрий Медведев. Според Фицо “… не трябва спокойно да седим и чакаме Украйна да отпадне от газопреносната система през 2020-та година. Необходимо е да се търсят алтернативни решения.” Реалистично ли е това предложение? България и Европейският съюз имат ли интерес да се включат?

Можете да проследите тази част от предаването в прикаченото видео: