Q&A с Клара Маринова, 15.06.2015 II част

В студиото на България он еър с предаването “Q&A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

22.06.2015 | 11:17 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 15.06.2015 II част

В това издание на предаването гости са политолозите Страхил Делийски и Чавдар Найденов, както и икономистът Ангел Марчев. Във втората част от предаването бяха дискутирани въпросите свързани с цената на електроенергията. Комисията за енергийно и водно регулиране планира увеличение на цената на тока от 1 юли. Засега властта предложи отлагане с месец.  Какво налага поредното поскъпване на електрическата енергия?То неминуемо води до допълнително обедняване на населението, загуба на пазарни позиции, срив в експорта, закриване на работни места, рязко ограничаване на инвестиционната активност. Защо Комисията не предлага действия за преодоляване на дефицита в Националната електрическа компания чрез капиталови и дългови инструменти, чрез реформи и преструктуриране, а натоварва така жестоко крайните потребители? Защо вместо по пазарна цена, общественият доставчик изкупува по непазарно определени цени тока от възобновяемите източници и по дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия?

Бяха представени и някои оптимистични данни от НСИ.  През периода януари - март тази година износът на България за Европейския съюзе нараснал с 12% спрямо същия период на 2014-та година и е 6 милиарда и 900 милиона лева. Основните ни търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия.Те формират близо 70на сто от износа за държавите-членки на Европейския съюз. Вносът ни от Европейския съюз през първите три месеца се е увеличил със 7,2% спрямо същия период на миналата година и е 7 милиарда и 800 милиона лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. Какво означават тези данни? Кои сектори са начело на вноса, а на износа? Последните тенденции за изменение на вноса и износа как се отразяват на нашата икономика?

Можете да проследите тази част от предаването в прикаченото видео: