fallback

Q&A с Клара Маринова, 08.06.2015 III част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

09.06.2015 | 08:48 Автор: Красимир Лаков

Гости в студиото на предаването са политолозите Евелина Славкова и Борис Попиванов, както и икономистът Лъчезар Богданов. В третата част на предаването бяха разисквани въпроси свързани с:

“Русия с условие за България към САЩ при преговорите за Украйна.” Така американският център "Стратфор" aнализира последните тенденции в отношенията Москва - Вашингтон след срещите на държавния секретар Джон Кери и помощничката му Нюланд в Русия. Едното условие е САЩ да дадат гаранции, че 6 - месечната “украинската мисия” на техните военни няма да бъде продължена или разширена. Второто е да се намали активността на Пентагона и НАТО по източните граници на блока, включително в България. Има ли промени в американската стратегия към Русия? Съединените щати искат ли да се включат официално в преговорите с “нормандската четворка”? Готов ли е Вашингтон за компромисни решения? Възможни ли са отстъпки от Белият дом по икономическите ограничения спрямо Русия?

Американският анализатор и експерт по Азия Майкъл Ослин разсъждава по три ситуации в Южнокитайско море, които могат да доведат до война между САЩ и Китай. Съществуват разногласия между Китай и Бруней, Виетнам, Тайван, Малайзия и Филипините за разделянето на морето. Първият сценарий предполага случайно сблъскване между кораби на САЩ и Китай в спорните райони, където Пекин вече създава изкуствени острови със собствени летища, а Вашингтон изпраща военни кораби. Вторият предвижда Китай да се изкуши да даде на Щатите урок по вода и във въздуха, като нападне първи, за да спре американско нахлуване. Третият разглежда “непряк конфликт”, при който Пекин атакува кораби и самолети на други страни, патрулиращи в спорните територии. Реалистични ли са тези сценарии на писателя историк Майкъл Ослин? Коя може да бъде възпиращата сила в случай на конфликт?

Вижте отговорите на тези въпроси в прикаченото видео:

fallback
fallback