fallback

Q&A с Клара Маринова, 08.06.2015 I част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

09.06.2015 | 08:32 Автор: Красимир Лаков

Гости в това издание на предаването са политолозите Евелина Славкова и Борис Попиванов, както и икономистът Лъчезар Богданов. В първата част от предаването гостите разискваха случаят “Гърмен” - местни, етнически, социални, икономически ли са проблемите? Чия е отговорността? Кой ще има смелостта да застане срещу злобата и противопоставянето? Кой има интерес на Балканите, освен в бивша Югославия и в България да има етнически конфликти? Символ на какво е днес Гърмен?

Втората разисквана тема е за финансовото състояние на държавата. По официални данни за първите 4 месеца на 2015-та: Министерството на финансите е събрало 10 на сто повече данъци, спрямо същия период на 2014-та; най-голямо е увеличението на приходите от ДДС - с 16 % или с 400 милиона лева повече; по-малко е нарастването при акцизите; и почти без изменение - при корпоративния данък и от доходите на физическите лица; пет милиарда и 800 милиона лева са данъчните приходи сега срещу 5 милиарда и 200 милиона лева през същия период на миналата година. Верни ли са тези данни? Как се случва всичко това, след като инфлацията у нас е около нулата, а ръст на икономиката, поне според статистиката, почти няма? Вярно ли е, че фискалният резерв е нараснал с 5 милиарда лева и е около 11 милиарда? От къде идва това увеличение?

Вижте отговорите на тези въпроси и дискусията в прикаченото по-долу видео:

 

fallback
fallback