Q&A с Клара Маринова, 01.06.2015 III част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

02.06.2015 | 09:39 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 01.06.2015 III част

В това издание на предаването гости са политолозите Юлиана Гаджева и Димитър Ганев, както и икономистът Георги Чанков. В третата част от предаването гостите обсъждат въпросите за бъдещето на еврото, препоръките на МВФ към страните от БРИКС и новия “Път на коприната”.

В интервю за немския “Ди Велт” американският финансист Мартин Армстронг определи битката за еврото като “предрешена и загубена”. Той прогнозира с 9 към 1 риска от колапс на общата европейска валута. Армстронг е известен с перфектните си предвиждания за катаклизми на финансовите пазари. Негови са точните прогнози през 1987-ма година за “черния понеделник” на пазара на акции в САЩ; през 1989-та година за рухването на Nikkei и дефолта на Русия през 1998-ма година. Има ли коректни, обективни и точни свидетелства за нестабилността на европейската банкова система? Какво ще се случи след евентуален “срив” на еврото? Възможен ли е колапс на европейските финансови пазари?

“За всяка страна от БРИКС ние имаме свои препоръки” - обяви Мин Чжу, заместник на Директора - разпоредител на Международния валутен фонд на конференция за бизнес - отношенията в посолството на Русия в САЩ. От какво е продиктуван интересът на Международния валутен фонд към състоянието на държавите от БРИКС? Възможно ли е сътрудничество на Фонда, а и на други световни, регионални и национални структури със страните от тази група?

Светът активно обсъжда и сериозно анализира китайския интеграционен проект за новия “Път на коприната”. Според много експерти, това е най-големият търговско - икономически проект в човешката история и той може коренно да измени световната икономика и международните отношения. Това ли е новата “златна треска”, разгаряща се в Азия? Световната бизнес - общност ще се включи ли към новия “Копринен път”? Ще се присъединят ли САЩ към този проект? Геополитическото противоборство може ли да доведе до нова “Студена война” между Изтока и Запада за лидерството в Азия?

Отговорите на тези въпроси вижте в третата част от предаването в прикаченото видео: