Q&A с Клара Маринова, 01.06.2015 II част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

02.06.2015 | 09:28 Редактор:
Q&A с Клара Маринова, 01.06.2015 II част
Q&A с Клара Маринова, 01.06.2015 II част

Гости в това издание на предаването са политолозите Юлиана Гаджева и Димитър Ганев, както и икономистът Георги Чанков. Във втората част от предаването в студиото се дискутират въпросите ЕК и квотите за имигранти и разликите в заплащането между богатите и бедните в най-развитите икономики на света.

Еврокомисията представи квотите за мигрантите, които всяка страна - членка ще трябва да приеме на своя територия в случай на масов приток. Механизмът предвижда преразпределяне от едни страни в други на лицата, които са поискали или вече са получили защита в някоя държава - членка. Ще успее ли Еврокомисията да наложи своето предложение? Какъв е принципът за изработване на системата? Как ще действа тя? Справедлива ли е? Защо се изключват някои държави? Какво означава на практика предвиденият дял за България?

Разликата в заплащането между богатите и бедните в най-развитите икономики на света достигна рекордни равнища. Резултатите са от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В повечето от 34-те страни “ножицата” в доходите достигна върхови стойности за последните три десетилетия. Сега най-богатите 10 на сто от населението печелят 9,6 пъти повече от 10-те на сто най-бедни. Какви са реалните резултати от това драстично неравенство в света днес? Има ли опасност за икономическите и социалните структури в държавите с голямо неравенство? Каква е връзката между този проблем и икономическия растеж? Как ще се заличат сериозните разлики в доходите?

Отговорите на тези въпроси вижте във втората част от предаването в прикаченото видео: