Q&A с Клара Маринова, 18.05.2015 I част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

19.05.2015 | 10:20 Редактор:
Q&A с Клара Маринова, 18.05.2015 I част
Q&A с Клара Маринова, 18.05.2015 I част

Гости в това издание на предаването са политолозите Анастас Стефанов и Слави Василев, както и икономистът Георги Ангелов. Разговорът започва с дебат за ситуацията в Македония. “България не може да се меси във вътрешните работи на Македония, но е готова да окаже помощ, както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.” Това са основните изводи на Съвета за сигурност към Министерския съвет на България. Какво наложи спешното свикване на Съвета за сигурност към Министерския съвет и приемането на “Антикризисен план - Македония”? Какво е положението в Македония? Имаме ли основание за тревога?

В първата част на предаването се говори и за предстоящите промени в Конституцията и за това какви шансове има те да се случат. Къде и как ще се търси консенсус в парламента? Кои са линиите на противопоставяне? Ще успеят ли народните представители да направят потребните промени у нас?

“България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда.” Старият - нов извод е на повечето експерти във връзка с пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. Освен радикални промени, ни съветват да премахнем бързо и административните препятствия пред бизнеса. Преобладава мнението, че ниските данъци не са достатъчни за инвестиционен интерес към нашата страна. Още кои негативни фактори влияят върху инвестициите в България? Какви са реалните възможности за повишаване на чуждестранния интерес към нас? От какво и от кого зависи подобряването на инвестиционната среда?

Вижте отговорите на участниците в предаването в прикаченото видео: