Q&A с Клара Маринова, 18.05.2015 II част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

19.05.2015 | 10:12 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 18.05.2015 II част

Гости в това издание на предаването са политолозите Анастас Стефанов и Слави Василев, както и икономистът Георги Ангелов. във втората част на предаването гостите дискутират темата за предстоящия летен туристически сезон. На прага на лятото - много коментари, тревоги, вайкане и тюхкане по темата български туризъм. Задачата да стане България предпочитана туристическа дестинация без съмнение е и на държавата, и на бранша, и на съответните специалисти. Но, както и в много други направления у нас, и тук отговорността е силно размита и няма воля да се решават проблемите. Защо не се отделя достатъчно внимание на: вътрешния пазар и българския турист; отдиха в края на седмицата; селския, културния, здравния и спа туризъм; съседните държави, но и на отдалечени и екзотични страни? Не е ли време по-малко институции и хора, но по-качествени и иновативни специалисти да се занимават с туризма в България?

Друга тема по която има дискусии в тази част на предаването е бедността в България. Три милиона и четиристотин хиляди българи живеят около или под линията на бедност, сочат последните данни на Евростат. В края на 2014-та година линията на бедност у нас е 286 лева месечно на човек. Под тази линия са около 13 на сто от населението. Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60 % от средния доход за страната. И още данни. Над половината от децата у нас - 51,5 на сто, живеят в риск от бедност. При пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. В същото време има и близо 210 хилиляди души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

И още една тема в тази част на предаването. Професорът Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета “Джон Хопкинс” и определян за “баща на Валутния борд” у нас, препоръчва да запазим борда, а левът като разклонение на еврото. “Много разговори с много политици в София. Много глупости се изговориха. Защото политиците не разбират. Предлагам Валутният борд да продължи. Той дойде с тази дисциплина, която страните, членки на Еврозоната, нямат.”, заяви професор Ханке. Нужен ли ни е, ако - да, защо Валутният борд? Защо да не станем член на еврозоната? Защо да ползваме българският лев, а да не го заменим с еврото?

Можете да проследите втората част от предаването в прикаченото видео: