fallback

Q&A с Клара Маринова, 18.05.2015 III част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

19.05.2015 | 10:00 Автор: Красимир Лаков

Гости в това издание на предаването са политолозите Анастас Стефанов и Слави Василев, както и икономистът Георги Ангелов. Сред дебатираните теми в третата част на предаването са: Рисковете за България от евентуален икономически и финансов крах на Гърция. “Гръцките банки имат сериозен дял в България, Румъния и Сърбия, като най-значителни са чуждестранните вземания в България”, сочи “Morgan Stanley Research”. И още - “Възможният голям отлив на депозити е основният трансмисионен рисков механизъм. В случай на недостиг на ликвидност, дейността на гръцките дъщерни дружества в България, Румъния и Сърбия вероятно ще предизвика намеса на местните власти”. Опасността за България е най-голяма, тъй като износът й към Гърция е 7 на сто от общия експорт или 3,8 % от брутния вътрешен продукт. Тревожни факти и много въпроси. Нашата страна подготвена ли е за подобен сценарий? Как трябва да реагираме? Има ли опасност от нова банкова криза у нас? Какво е необходимо да направим, ако финансовата и икономическата ситуация в югозападната ни съседка се усложни още повече?

“Чудесни!” - кратка оценка на руския външен министър Сергей Лавров за разговорите му в Сочи с американския държавен секретар Джон Кери, който бе приет и от президента Владимир Путин. Според Джон Кери, има “спешна нужда” САЩ и Русия да си сътрудничат в сферата на глобалната политика. И така, какво се случва сега след рязкото влошаване през последните 2 ÷ 3 години на световния политически климат?

“В променящата се международна обстановка от опонент Русия става - съюзник.” Мнението е на генерал Роман Полко - бивш шеф на Бюрото за национална сигурност и командващ полските специални части ГРОМ. Полският генерал препоръчва: “Нашата дипломация трябва да се стреми към формулиране на предварителни условия за възможно сътрудничество с Русия. Засега Москва прави всичко, което си науми, а Западът след размахване на юмруци и санкции (които се оказват неефективни) започва да отстъпва от предишните позиции.”

Дискусията по тези теми можете да проследите във видеото по-долу:

 

fallback
fallback