fallback

Q&A с Клара Маринова, 11.05.2015 III част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

12.05.2015 | 10:15 Автор: Красимир Лаков

В това издание на предаването гости са политолозите Евелина Славкова и Страхил Делийски, както и икономистът доцент Преслав Димитров. В тази част на предаването гостите дебатират връзките между НАТО и Русия. Съюзът ще изгради пряка и постоянна връзка с руското военно командване. Достъп до нея ще имат главнокомандващият Обединените сили в Европа и председателят на Военния комитет на НАТО. Не се съобщава с кого ще говорят в Москва. Важна подробност - инициативата е на германския министър на външните работи Франк - Валтер Щайнмайер, който, отчитайки нарасналото напрежение заради украинския конфликт, смята, че НАТО и Русия трябва да имат пряка връзка, за да избегнат конфликт при кризисна ситуация. Какви са перспективите? При сегашните влошени отношения, може ли да се разчита на нормални и смислени контакти? Какво може да се постигне с подобна пряка връзка между НАТО и Русия?

Следващата тема е “САЩ - войните и мира”. Tема, към която няма безразлични. За 239 години съществуване САЩ са водили почти същото число войни. “Едно от най-големите разочарования в президентството на Обама: мечтата му да освободи САЩ от мръсните външни конфликти си остана само мечта”, пише наблюдателят Майкъл Кроули в “Politico”. “САЩ редовно участват в бойни действия” - анализира Кроули и подчертава, че според някои представители на администрацията на Обама, “… ситуацията може да се влоши, особено в Украйна и в Ирак …”. И следват въпросите. Колко още военни рискове ще поемат САЩ и Обама, докато глобалните конфликти се умножават? Не рискува ли сегашният американски президент да остане в историята като най-войнолюбивият Нобелов лауреат за мир? Ще успее ли Обама да отхвърли от себе си отговорността от замяната на прякото военно участие на САЩ основно за сметка на “частни подизпълнители на договори” за сигурност?

Можете да проследите третата част от предаването в прикаченото видео:

 

fallback
fallback