Q&A с Клара Маринова, 11.05.2015 I част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

12.05.2015 | 09:55 Редактор:
Q&A с Клара Маринова, 11.05.2015 I част
Q&A с Клара Маринова, 11.05.2015 I част

В това издание на предаването гости са политолозите Евелина Славкова и Страхил Делийски, както и икономистът доц. Преслав Димитров. В първата част на предаването гостите и водещата дискутират проблеми свързани със състоянието на партиите и коалициите в България. Днес се твърди, че има нова политическа картина у нас. “Лявото” се раздробява, “дясното” се консолидира. Преди десетина години беше обратното. “Дясното” бе синоним на разпад, на неспасяема конфронтация, а “лявото” - на монолитност и единодействие. Какво се случи, та процесите се обърнаха? Кои са главните фактори, обединили “дясното” и разединили “лявото”? Какви са последствията от тази промяна? Има ли реални предпоставки за реализиране на нови политически проекти, в т. ч. и по-радикални? Полезно ли е за България сегашното политическо статукво? Защо партиите у нас все повече се държат не като политически, а като пазарни субекти?

Друга от дискутираните теми е бедността в България. Репортаж на Агенция “Франс прес” за работещите бедни в България стана популярен през последните дни. В него се проследява животът на едно от хилядите семейства у нас, което е на прага на бедността, въпреки че и двамата съпрузи работят. 48 % от българите живеят в “материални лишения”, заключава агенцията. Според данни на КНСБ “зад борда” са близо 3 милиона българи. Те живеят в мизерия и бедност с по 360 лева месечен доход, а за нормален живот у нас всеки трябва да разполага поне с по 563 лева месечно. Липсата на реформи ли е “универсалният код”, който обяснява всички негативи в социално - икономическата сфера в България? Кои са другите фактори, които определят състоянието на живота ни сега? Какво трябва да направим, за да излезем от “бездната”?

Можете да проследите първата част от предаването в прикаченото видео.