Q&A с Клара Маринова, 04.05.2015 IV част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

06.05.2015 | 10:19 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 04.05.2015 IV част

Гости в това издание на предаването са политолозите Първан Симеонав и Чавдар Найденов, както и икономистът доц. Георги Чанков. В последната част от предаването се дискутира положението в Саудитска Арабия и перспективите пред цената на петрола.

Саудитска Арабия - сериозни трусове на властовия “връх”. Кралят Салман издаде декрет и 69 - годишният му брат е лишен от правото да наследи властта. Мухамед бин Найеф е назначен за наследен принц. Представител на младото поколение, около който има вече създаден героичен ореол, той е  досегашен министър на вътрешните работи. Синът на краля, принц Мухамед бин Салман, 30 - годишен министър на отбраната, който е един от архитектите на интервенцията на кралството в Йемен и на твърдата конфронтация с Иран, е назначен за “виценаследник”.

Американската компания “Bloomberg” разясни кои страни са спечелили и кои са изгубили от рязкото поевтиняване на цените на петрола от юни миналата година досега. Според информацията, САЩ, Европа и Азия са получили икономически стимули от около 900 милиарда долара заради евтиния петрол. Европейските държави са “спечелили” 300 милиарда щатски долара, а азиатските - почти 400 милиарда. Русия и страните от Близкия изток са “платили сметката”. Заради ниската цена на “черното злато” те са изгубили съответно 218 и 375 милиарда долара.

Можете да проследите разговорът в четвъртата част от предаването в прикаченото видео: