Q&A с Клара Маринова, 04.05.2015 II част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

06.05.2015 | 10:05 Редактор:
Q&A с Клара Маринова, 04.05.2015 II част
Q&A с Клара Маринова, 04.05.2015 II част

В това издание на предаването гости са политолозите Първан Симеонов и Чавдар Найденов, както и икономистът доц. Георги Чанков. Във втората част на предаването гостите дебатират проблемите на българската здравна реформа и усвояването на европейските фондове.

Здравеопазването у нас - “силна болка” за всеки, който се докосне до него. То събира доста критики и много претенции. От него са недоволни всички. И хората с бели престилки. И пациентите. И стари и млади. Наистина всички! Четвърт век все има реформи. Резултатите винаги са незадоволителни. Разходите непрекъснато растат, а ефектът е слаб. След въвеждането на здравно - осигурителната система реалните публични разходи са увеличени няколко пъти, при намаляване броя на населението с близо 12 на сто. Вижте мнението на гостите за политическите, финансово - икономическите, управленските и лобистките аспекти на реформата в българското здравеопазване. Какви и чий интереси правят все по-неефективно и неефикасно здравеопазването у нас?

През април България е на 22-ро място (през март - на 24-то) от 28-те от Евросъюза. Еврокомисията отчита, че 8 месеца преди края на програмния период, нашата страна е усвоила 74,7 % от еврофондовете. Зад нас са Испания, Чехия, Италия, Румъния, Словакия и Хърватска. На първите три места са Естония с 94,9 %, Португалия - 93,8 и Литва с 93,7 на сто. Какви са основните причини, за да не успяваме да усвоим отпусканите ни европейски пари? Каква е перспективата да променим към по-добро използването на европейската солидарност? Ще успеем ли да се наредим сред “отличниците” през сегашния програмен период?

Вижте отговорите в прикаченото видео: