Q&A с Клара Маринова, 27.04.2015 II част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A” с Клара Маринова, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори

28.04.2015 | 14:28 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 27.04.2015 II част

Гости в това издание на предаването са политолозите Юлиана Гаджева и Анастас Стефанов, както и икономистът Ангел Марчев. Във втората част на предаването се дебатират теми като състояние на пазара на труда у нас и пролетната прогноза на МВФ. Безработните в България през февруари са 342 хиляди или 10,2 % от трудоспособните в страната. Данните са от Европейската статистическа служба “Евростат”. Едно от най-големите предизвикателства за пазара на труда и работната сила в България е застаряващото население. Какви фактори влияят още на безработицата и на пазара на труда у нас? Какви са перспективите в това направление? Какво е положението у нас в сравнение с останалите страни от Евросъюза?

Според Фонда има признаци на икономически подем в еврозоната, на основата на ниските цени на петрола и благоприятните финансови условия. Разбира се, рисковете за продължителен нисък растеж и ниска инфлация си остават. Новост са използваните термини. Вече не са валидни старите “Източна” и “Западна” Европа, с които се обозначаваше разликата в икономическото развитие. Сега се използват определенията “напреднала Европа” и “развиваща се / нововъзникваща Европа”.

Кой и защо ни пречи да преминем от категорията “развиващи се” в престижната “напреднала Европа”? Ще станем ли някога (и кога) напреднали?

Това са въпросите на които гостите търсят отговори.

Можете да видите втората част от предаването в прикаченото видео: