Q&A с Клара Маринова, 20.04.2015 I част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A” с Клара Маринова, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

21.04.2015 | 10:42 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 20.04.2015 I част

Участниците в това издание на предаването са Георги Ганев, политолог, Слави Василев, политолог и Георги Ангелов, икономист. В първата част на Q&A с Клара Маринова гостите обсъждат започналата лятна сесия на 43 парламент. Какво свършиха и какво не успяха нашите представители в законодателната власт? Има ли 43ят български парламент собствена физиономия? И каква е тя? Защо Народното събрание традиционно е с доста ниска обществена подкрепа? Изпълнява ли се най-важното обещание - този парламент и излъченото от него коалиционно правителство да са реформаторски?

Друга обсъждана тема в първата част на предаването са започналите реформи в три жизнено важни сфери - правораздаването, пенсионната система и здравната система. Какви са плюсовете и минусите? Кои са най-тежките препятствия пред реформите? Кога ще се реализират те? Какви резултати да очакваме?

В първата част на предаването гостите обсъждат и темата за проекти финансирани от ЕС. България има шанс да получи финансиране само по един от общо 18 проекта, с които кандидатства за финансиране по известния план “Юнкер” на Европейската комисия. Очертава се да получим само 38 милиона евро. При това по съвместен проект с Гърция - за изграждане на междусистемна газова връзка, чрез която България може да получава природен газ, доставян по вода до Солун.

Можете да проследите първата част от предаването в прикаченото видео: