Q&A с Клара Маринова 22.12.2014

В студиото на България он еър с предаването “Q&A”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори e Клара Маринова,

24.12.2014 | 14:18 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова 22.12.2014

Гостите в студиото - политолозите:Борис Попиванов и Георги Георгиев и икономистът Лъчезар Богданов дискутират въпроси, като “Бюджет 2015” - най-важният закон на държавата за следващата година. От него зависят финансите на България и живота на всеки от нас. Гостите в студиото търсят философията на подготвяния бюджет.
    Стара истина е, че който може да “разчете правилно” бюджета, той знае какво ще се случи с икономиката и финансите в страната през следващите дванадесет месеца и какво е предвидено за следващите от три до пет години. Известно е също така, че който иска да направи реални реформи в някакъв икономически или обществен сектор залага за тях средства, равни на 5 до 7 на сто от брутния вътрешен продукт.
    Чувствителна тема е и пенсионната система. Тези дни буквално “взрив избухна”, поради предложените изменения в пенсионното осигуряване. Промяната в основните параметри е явен отказ от сериозни реформи в цялата пенсионна система.
    Заговори се, че това е сделката на правителството със синдикатите - едните отлагат реформата, а другите се съгласяват да се ударят частните пенсионни фондове и средствата от там да запушат зейналата „дупка” в Националния осигурителен институт.
    Какво съдържа Меморандума на кабинета и синдикатите? Защо бяха изолирани коалиционните партньори, тристранната комисия, опозицията, експертите, обществото? Тези и още теми вижте в това издание на Q&A с Клара Маринова в прикачените видеа: