Клуб Инвестор 24.06.2014: Работещата индустрия-локомотив на икономиката

25.06.2014 | 13:35 Редактор: Красимир Лаков
Клуб Инвестор 24.06.2014: Работещата индустрия-локомотив на икономиката

През последните години много се говори за икономика с висока добавена стойност. Българската икономика се трансформира чувствително като делът на услугите нарасна, а делът на земеделското производство намаля. Какво се случва обаче с индустрията? Според най-новите данни на статистиката индустриалното производство има дял от около 33% от брутния вътрешен продукт на страната.

Защо изобщо се говори за реиндустриализация, при положение, че структурата на икономиката е подобна на тази в другите страни от централна Европа.

Може ли дебатът за реиндустриализация да бъде изваден от политическия контекст и да се търси не в старата тежка промишленост а в нови високотехнологични и нискоенергоемки производства? Едно и също ли се разбира под реиндустриализация у нас и в Европа?

Как се взима инвестиционното решение за стартиране на ново производство, как се търсят пазари и как може да се стимулира целият този процес.

Трябва ли изобщо да се воюва на този фронт на фона на процесите по преместване на световните производства към Азия.

Това са част от въпросите, които ще дискутираме с моите гости в студиото и тримата предприемачи и индустриалци, хора с огромен опит в българската индустрия и икономика: В студиото са: Лукан Луканов, основен акционер в Арома АД, председател на управителния съвет на Съюз Произведено в България, Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви“, Никола Зикатанов, заместник-председател на УС на Асоциацията на Индустриалния Капитал в България, член на борда на Златен лев холдинг АД.

Може да видите предаването в следващото видео: