Club Investor BG 24.02.2015 - Санирането - плюсове и минуси

Клуб Инвестор с Ивайло Лаков. Темата е посветена на идеята за саниране на панелните блокове 100% за сметка на държавния бюджет.

25.02.2015 | 11:10 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor BG 24.02.2015 - Санирането - плюсове и минуси


Собствениците на жилища в панелни блокове ще могат да кандидатстват пред общините за безвъзмездно финансиране за саниране на сградите. Условието е да кандидатства цял блок, в който има поне 36 апартамента, а не отделни входове.
Програмата е на стойност 1 млрд лева, а в Бюджет 2015 сумата беше заложена като държавна гаранция. Говорим за 100% безвъзмездно финансиране от държавата, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В страната има 70 259 сгради панелно и стомано-бетонно строителство, в които има 1 123 000 апартамента. Това е голям обем жилища, които се нуждаят от мерки по саниране и енергийна ефективност. От тези над 1 млн. жилища 98% са в 28-те областни града.
Идеята предизвика множество коментари, голяма част от които негативни.
Всъщност от една страна е хубаво държавата да инвестира в енергийна ефективност, от друга обаче, защо трябва безвъзмездно да се санират частни имоти и не е ли това някаква форма на дискриминация спрямо собствениците на други имоти. А също и ако трябва да се инвестират 1 милиард лева, дали точно панелките са най-добрият избор. По мнение на специалисти санирането на стари сгради изобщо не е инвестиционен проект и няма да донесе абсолютно нищо за добруването на цялата държава и общество. Защо да не инвестираме 1 милиард в образованието или в хай-тек производство например или в нещо друго?
Другият момент на недоверие идва от факта, че държавата всъщност няма пари да налее 1 милиард лева за саниране. Парите ще бъдат взети назаем, а ще се връщат от бюджета. В момента парламентът обсъжда ратификацията на нов държавен заем на стойност 8 милиарда евро, които трябва да покрият стари дългове и нови дефицити, само месеци след като бяха разплатени непредвидени милиарди депозити в КТБ.
Какво точно предстои да се случва и защо, това ще коментираме с моите гости в студиото днес:
Юлиян Войнов - магистър по  финансов мениджмънт и икономика от Университета в Манчестър и експерт по политически мениджмънт, архитект Влади Калинов – шеф на дирекция „Контрол по строителството” на Столичната община и Георги Стоев – съосновател и съсобственик на „Индъстри Уоч”.

Може да гледате предаването в прикачените по-долу видеа: