Club Investor 16.12.2014 - Как българският бизнес изпраща 2014 година?

В това издание на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков, темата е "Как българският бизнес изпраща 2014 година? Гости в студиото на TV Bulgaria on Air са: Лукан Луканов, Красимир Кумчев, Камен Колчев и Кирил Вътев.

17.12.2014 | 09:44 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 16.12.2014 - Как българският бизнес изпраща 2014 година?

    Годината беше белязана с висока степен на напрежение и несигурност за бизнеса. От една страна вътрешнополитически – правихме избори за европарламент и за национален парламент, сменихме три правителства, минахме през най-голямата турболенция в банковата система от 17 години насам, довела до поставянето на КТБ под особен надзор и искането за отнемане на лиценза и несъстоятелност, Евросъюзът спря плащанията по някои оперативни програми, а в крайна сметка бюджетният дефицит на държавата стигна до 3,7%.

От друга страна украинската криза, анексирането на Крим от Русия, проектът Южен поток поставиха на изпитание страната ни във външнополитически план. Всички тези кризи обаче рефлектираха директно и върху българския бизнес, допълнително усложнявайки работата на българските компании на един малък и слаб пазар, където потреблението е ниско, а рискът от влизане в дефлационна спирала беше голям.

Какво прави бизнесът през тази година, как минимизира рисковете, каква е финалната оценка за станалото през 2014-та и какви са плановете за следващата година – ще се правят ли инвестиции или ще се режат разходи в изчакване на по-добри времена?

Гостите в студиото днес представляват компании от различни сектори. В студиото са:

Лукан Луканов, председател на съюз „Произведено в България”, изпълнителен директор  на „Арома” АД – компания в козметичния сектор

Красимир Кумчев, управител на „Агропродукт груп” ООД – производител на плодове и зеленчуци

Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна компания „Тандем”

и Камен Колчев – главен изпълнителен директор на Елана финансов холдинг – финасови и посреднически услуги.

Можете да видите предаването в прикачените видеа: