Club Investor 02.12.2014 - Как да стигнем до световните пазари?

Клуб Инвестор с Ивайло Лаков представя темата "Какво да правим с парите си, ако ги имаме"? Акцентът е върху инвестиции на световните капиталови и форекс пазари.

03.12.2014 | 09:02 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 02.12.2014 - Как да стигнем до световните пазари?

Темата е деликатна и няма еднозначни мнения по инвестиционните въпроси. Прави впечатление обаче, че в България нямаме много богата фантазия по въпроса как да пазим парите си. Или по скоро не само да ги пазим, а да ги накараме да работят за нас. Малко хора си дават сметка, че парите не трябва да спират да работят, иначе се стопяват и изчезват.

В масовото съзнание у нас инвестициите се свеждат до покупка на недвижим имот, скъп автомобил, скъп ремонт на семейното жилище и други подобни. Това обаче, трудно може да се нарече инвестиция, защото генерира повече разходи отколкото приходи.

Опонентите на тази теория веднага ще приведат пример с българския капиталов пазар, който се представя откровено зле в последните години. И ще бъдат напълно прави. Основният индекс на Българската фондова борса Софикс беше достигнал ниво от повече от 1700 пункта на върха на пазара преди финансовата криза през 2008. След това се сгромоляса до дъно от малко повече от 300 пункта, т.е. почти шесткратно по-ниско ниво, а днес е малко над 500 пункта, все още прекалено далеч от нивата преди кризата. В този смисъл, в каквото и друго да бяхте вложили парите си вероятно щеше да е по-добра инвестиция от българския капиталов пазар.

Въпросът за българския капиталов пазар е като този за яйцето и кокошката: няма достатъчно пари, защото няма достатъчно на брой атрактивни компании, които да се търгуват. Няма достатъчно компании, защото няма достатъчно капитали. В последните години прекалено малко фирми се решават да търсят финансиране през българската фондова борса.

И все пак: банките не винаги са най-доброто решение за вашите пари, примерът с КТБ е достатъчен да подкрепи подобно твърдение. Недвижимите имоти, често се оказват бетонен затвор за вашите инвестиции, луксозните автомобили в повечето случаи са показност и пари на вятъра. Остават капиталовите пазари. Защото американският Dow Jones например след последната криза стигна дъно от 6500 пункта, а само 6 години по-късно е на равнища близки до 18 000 пункта.

И така: какво може да се прави? Какви са стратегиите за инвестиране в съвременния свят, какви са опциите, какви са инструментите, колко рисков е форекс пазарът? Това са въпросите, които обсъждат гостите в студиото, всички активни трейдъри:

Димо Димов, валутен дилър в Карол. Има 14 години опит в търговията на FX пазара – отначало като валутен дилър, а в последствие Брокер международни пазари. През всички тези години е търгувал както за собствена сметка, така и за сметка на Карол. Управлявал е и средства на швейцарски хедж фонд като външен трейдър.

Николай Стойков, Портфолио мениджър в Аларик Кeпитъл АД, магистър по финанси от University of Rochester, Ню Йорк. Започва кариерата си именно на борсата в Ню йорк., сега е част от Аларик, разработва инвестиционни стратегии, базирани на деривати.

Петко Вълков, Изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт, дружество управляващо 11 договорни фондове, както и индивидуални портфейли на инвеститори, има повече от 10-годишен опит на капиталовите пазари, вкл. като анализатор, брокер, портфолио мениджър.

Може да видите предаването в прикачените видеа по-долу: