Club Investor 25.11.2014 - Изкуството да правиш бизнес с Китай

В Клуб Инвестор с Ивайло Лаков, темата предложена на 25.11.2014 е "Изкуството да правиш бизнес с Китай".

26.11.2014 | 10:24 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 25.11.2014 - Изкуството да правиш бизнес с Китай

Покажи ми къде са парите (Show me the money) е инвеститорски слоган, който управлява взимането на бизнес решения. Неизменно всички икономисти, бизнесмени и анализатори през последните години твърдят, че парите са в Азия. Страните от югоизточната част на континента преживяват през последните години впечатляващ икономически бум. Безспорно двигателят на този бум е Китай. На Китай вече се гледа като на империя, която разби на пух и прах двуполюсния световен модел, с който бяхме свикнали допреди години.

В търсене на по-ниската цена и достъп до гигантския пазар европейските и американските компании масово изнасяха производството в Китай. Китайците от своя страна с радост получиха достъпа до технологиите и ноу хау, които превърнаха поднебесната империя в абсолютния световен технологичен център.

Един милиард и 300 милиона китайци представляват 20% от цялото население на земята. Хората обаче са концентрирани в източните и югоизточните райони на страната, къде реално се случва икономическият и финансов възход. Северозападните райони са по-скоро бедни и изостанали. Повече от 100 милиона души в Китай живеят в абсолютна бедност с по-малко от долар на ден. Някои източници дори твърдят, че повече от 35 милиона китайци все още живеят в пещери.

В Китай трудно може да се говори за демокрация. Някои статистики твърдят, че в страната се екзекутират четири пъти повече осъдени, отколкото в целия останал свят заедно. Пословични са и опитите, всъщност успешни, на комунистите да цензурират интернет. Например Facebook, Twitter, New York Times са блокирани в Китай още от 2009 година.

Българският стокооборот с Китай е от порядъка на милиард и половина евро на годишна база, търговското салдо обаче остава отрицателно. Внасяме главно техника и потребителски стоки, а изнасяме рафинирани суровини и материали, каквото и да значи това, вероятно изнасяме и малко вино.

Всичко това означава, че има накъде да се развиват икономическите отношения, въпросът е какво да се прави и как. Затова съм поканил хора, които правят бизнес с Китай или познават добре страната. В студиото са:

професор Нако Стефанов, историк и изследовател на Източна Азия и инж. Емил Янков, един от двигателите на проекта за Първата в Югоизточна Европа "Евро-китайска зона за икономическо развитие" в района на Пловдив. Зоната впрочем наскоро беше представена успешно в Пекин.

Вижте предаването в прикаченото виддео: