Club Investor 11.11.2014, Може ли да се върне доверието в държавата?

Клуб Инвестор с Ивайло Лаков

12.11.2014 | 11:03 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 11.11.2014, Може ли да се върне доверието в държавата?

Новото правителство вече се захвана със сочената за неизбежна актуализация на бюджета за тази година. Разликата с предложението на служебния кабинет на Близнашки е, че вече се говори за дефицит от 3,7%, вместо 4% от БВП. И въпреки че сега сме застрашени от процедура по свръх дефицит, това не е най-важното.

Колкото и клиширано да звучи най-неотложни са реформите в секторите, които генерират дефицит. Това е и големият въпрос пред новото правителство. Дали формулата на коалицията, която наричаме 2+2 или пък 3+1, позволява взимане на тежки решения. Това всъщност е най-голямото предизвикателство пред управляващите.

Най-тежка е ситуацията в секторите здравеопазване, образование, енергетика, където трябва да се взимат радикални решения, които може да се окажат неприемливи за някои от партньорите в управлението. Като например закриването на болници, увеличаването на пенсионната възраст или тоталното орязване разходите на БДЖ в сектор транспорт например.

Ясно е, че няма панацея или някаква готова формула, която да се приложи в такава ситуация. Въпросът е как да се действа и какво да се прави, така че да се взимат взаимноприемливи и общественопоносими решения, които да върнат доверието в държавата и същевременно да намалят дефицита.

Това са темите, по които ще говорим днес в студиото на Клуб Инвестор с моите гости, всички бивши министри, за които е ясно какво коства прокарването на ключови решения в правителството и парламента: Лидия Шулева, бивш вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски, социален министър и министърна икономикта, Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта в правителството на Сергей Станишев и Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов.........

Вижте предаването в следващото видео: