Club Investor 04.11.2014

Криза в енергетиката - варианти за изход

05.11.2014 | 11:29 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 04.11.2014

Енергетиката е един от 20 приоритета записани в програмната декларация, около която преговаряха в последните дни ГЕРБ и Реформаторите в усилията си около създаването на кабинет. Любопитно е впрочем, дали във въпросната програмна декларация, на която ще стъпи следващото управление, ще има нещо по-конкретно. Защото, както е ясно, у нас често управляваме с пожелателни формулировки, които изобщо не позволяват контрол или измерване на напредъка. Настоящата криза в енергийния сектор на страната се дължи основно на добри намерения от типа „да станем енергиен център на Балканите“.

Ето ги основните отличителни характеристики на "Енергийния център на Балканите" с днешна дата:

  • Постоянните опити да се балансира между интересите на руски и американски, но и други компании, което нямаше да е толкова лошо, ако не беше самоцелно.
  • Засиленото присъствие, на практика парцелиране на енергетиката от мощни политико – икономически кръгове, често наричани не без основание енергийна мафия. Тези кръгове са готови да бранят на всяка цена статуквото и да не допускат европеизация на сектора. Затова у нас не се случва толкова дискутираната либерализация на енергийния пазар например.
  • За сметка на това циклично се случват опити, понякога успешни, да се реализират грандиозни енергийни проекти, чрез които се преразпределят колосални суми, но реалната необходимост от тях остава неизвестна.
  • Резултатът е гигантска задлъжнялост на Българският енергиен холдинг и на Националната електрическа компания, в които има финансова дупка с размер  от над 4 милиарда лева.
  • Финансовата катастрофа в енергетиката се дължи и на неправомерната и постоянна намеса на държавата при определянето на цените най-вече на електроенергията, която намеса води към фалит енергийните дружества
  • В пазенето на статуквото трябва да търсим и причините т.нар диверсификация на енергийните доставки да остава само на думи, така че ни очаква поредна зима без план Б.
  • Повсеместна корупция от върха на пирамидата чак до продажбите на дребно дори по бензиностанциите – не че се изненадахме миналата седмица като съобщиха за повече от 40 % лоши проби на горивата, но обикновено ни се обяснява, че всичко е наред.
  • Склонност към хвърляне на вината за ситуацията върху чуждите компании, които присъстват у нас, за това че у нас няма правила или ние самите не ги спазваме

И така: има ли излизане от този омагьосан кръг в енергетиката. Какво да прави новото правителство, дано скоро има такова? Какво да прави с дъговете, с либерализацията, с корупцията?

Това е темата на днешния Клуб Инвестор, а моите гости в студиото са енергийният експерт Христо Казанджиев, Иван Иванов, бивш депутат на десницата в 39-тото и 40-тото народно събрание и Андрей Делчев, основател на правната кантора Евролекс, но и изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация..........

Вижте предаването в следващото видео: