Club Investor 28.10.2014

Как се прави държавния бюджет?

29.10.2014 | 08:19 Редактор:
Club Investor 28.10.2014
Club Investor 28.10.2014

В коментарното предаване на България он еър Клуб Инвестор с Ивайло Лаков темата е "Как се прави държавния бюджет?".

Служебният премиер Близнашки заяви, че актуализацията на бюджета трябва да е приоритет и първа точка в работата на новия парламент. Неговият кабинет дори изготви проекта за актуализация. Корекцията залага на дефицит от 4% от брутния вътрешен продукт.

От друга страна четирите национално представени работодателски организации и двата големи синдиката в страната, които напоследък са притеснително единодушни по отношение приоритетите на властта, излязоха с обща декларация, в която поискаха съставяне на стабилно правителство и спешни мерки за финансова стабилност, както и стабилност в сферите на образованието, здравеопазването и сигурността. Те също смятат, че актуализацията на бюджета е спешна, но бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 3 на сто, защото това ни отдалечава от еврозоната.

Така че темата днес е „Как се прави бюджетът на една държава“, при това не технически и административно, а от гледна точка на икономиката – стратегически. Как се преценява кои политики да бъдат стимулирани през бюджета, как се формират разходната и приходната му части, така че да са реални и същевременно да подкрепят икономиката на страната. Как се преценява какъв да е дефицитът и защо това е основен проблем.

И още нещо, което е част от тази тема - знаете, обществените поръчки са основен инструмент при харченето на публични средства, а не можем да спрем корупцията при тяхната организация. Въпреки приетият нов закон за обществените поръчки през миналата година, прекалено често условията за участие в конкурсите продължават да се правят за конкретен, предварително избран доставчик. Прави се копи-пейст на техническите спецификации на продукта на доставчика и се поставя в изискванията, така че никой друг да не може да ги покрие. Брюксел е наясно и често спира пари по конкретни проекти, заради неспазване на правилата при обществените поръчки. Още по-важно е обаче, че корупционните практики водят до формиране на псевдо пазарна икономика, на чиято повърхност излизат не задължително най-добрите и конкурентни фирми.

Гости в студиото са:

Юлиан Войнов, финансист и експерт по банков мениджмънт,

Тодор Янкулов, председател на съвета на директорите на ГЛОБАЛ АДВАЙЗЪРС, сертифициран вътрешен одитор

и Цветомир Цветков, също финансист.

Вижте предаването в следващото видео: