fallback

Club Investor 21.10.2014

Ограничени ли са финансовите алтернативи за българския бизнес?

22.10.2014 | 10:29 Автор: Красимир Лаков

Коментарното предаване на България он ер Клуб Инвестор, с Ивайло Лаков от 21.10.2014 г. е на тема свързана с достъпа до финансиране за българските фирми. Доколко те са ограничавани в развитието си от липсата на достъп до финансов ресурс, какъв е пътят до европейските източници за финансиране, ролята на банките и на инвестиционните посредници в този процес.

Икономическата обстановка в страната предполага затруднен достъп до финансиране от страна на българските компании. Преките инвестиции са ниски, вътрешното потребление е много ниско, депозитите на граждани и фирми в банките остават високи, а в производствените цени се наблюдава дефлация. На фона на това е ясно, че в икономиката не се въртят достатъчно пари. От една страна банките имат висока ликвидност, от друга фирмите изпитват недостиг на финансови средства. Какво се случва при това положение с българските фирми, как тези, които са стигнали до определено ниво в бизнеса могат да продължат нагоре. Кои са традиционните и алтернативните източници на финансиране за българските компании и колко труден е достъпът до тях? Разчита ли все повече българският бизнес на европейските фондове за своите инвестиционни проекти и има ли изобщо други алтернативи?

Това са част въпросите, които се дискутират в студиото на Клуб Инвестор в това издание на предаването, в което гости са: Д-р Кирил Величков, ръководител на управление Европейски проекти и финансови институции в СИБАНК, Георги Калоянов, Управляващ съдружник на Семпер Фортис ООД, одиторска компания в България, част от международната одиторска верига Морисън Интернешънъл и Свилен Колев, колега журналист от Инвестор БГ и България он Аър.

Предаването може да видите в следващото видео:

 

fallback
fallback