Club Investor 14.10.2014

Какво очакват инвеститорите от новото правителство?

15.10.2014 | 10:43 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 14.10.2014

В коментарното предаване на България он ер Клуб Инвестор с Ивайло Лаков от 14.10. 2014 г., темата е за инвестициите в българската икономика. Факт е, че през последните години инвестициите паднаха драстично. Въпреки аргументите, които ни е втръснало да повтаряме - като например ниски данъци, ниски разходи за труд, членство в НАТО и ЕС.

Очевидно е, че тези аргументи вече не са достатъчни за да бъдат визитна картичка на България за привличане на външни инвестиции. Ако ниската цена на труд беше основен аргумент, то страни като Бангладеш или Етиопия щяха да са на първо място. Ако ниските данъци бяха основен аргумент, никой нямаше да инвестира в Германия и Франция.

Ясно е, че инвеститорите също свикнаха с подобни аргументи и те ги впечатляват все по-трудно. Те, инвеститорите,  напоследък все по-често говорят за върховенство на закона. Това е техният завоалиран начин да кажат в прав текст, че държавата е корумпирана и непредвидима. При това положение, ако политиците и държавата са непредсказуеми, няма почти никакво значение за инвеститора дали корпоративният данък е 10, 20 или 30 на сто. Просто защото политическият и корупционният риск не могат да бъдат калкулирани.

Прибавете към всичко това политическата криза и неумението на политическа класа да търси общи приоритети, неумението или нежеланието за провеждане на реформи и картината с липсата на инвестиции кристализира. Как да излезем от този омагьосан кръг?

Какво трябва да се направи? Какви са настроенията и очакванията на инвеститорите от новото правителство, какви са препоръките им него? Това е темата на Клуб Инвестор, а гости в студиото са Кристоф де Лафарж, управител на Schneider Electric, Ерве Комбал, изп. дир. на Идънред България АД, Костадин Джатев, зам. директор на Българската агенция за инвестиции и Максим Бехар, бизнесмен, PR и консултант на десетки чужди компании, инвеститори, с превода в ефир помага Аспарух Йорданов.