Клуб Инвестор 07.10.2014

"Липсата на правителство - стрес-тест за бизнеса"

09.10.2014 | 14:09 Редактор: Красимир Лаков
Клуб Инвестор 07.10.2014

Коментарното предаване на България он ер Клуб Инвестор с Ивайло Лаков, разгледа възможните насоки за развитие след парламентарните избори и очакванията на бизнеса.

След като отмина еуфорията от изборите, на които вкарахме безпрецедентните осем политически субекти в парламента, дойде, както впрочем обикновено се случва, денят за размисъл. В разгара сме или вероятно ни предстои в следващите дни най-голямата интрига в политическия покер. Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство на малцинството, за какъвто проект хората от партията говорят или пък ще бъде договорена някаква коалиция засега е неясно.

Още по темата

В такива ситуации е особено важно, а и сега обществото ще държи особено силно на това, договорката да е ясна. Кой кого подкрепя и на каква цена. Трябва да има разписан на хартия ясен ангажимент, цели, начини за постигането им и срокове. Това, че избирателната активност на изборите беше ниска, не значи, че на електората му е все едно. Никой не бива да подценява интелекта на хората в България, макар като отидем на избори да даваме поводи за обратното.

И така, сега изглежда най-важното от всичко да бъде създадено правителство, защото има нетърпящи отлагане решения. Това са КТБ, бюджетът с рекордния за последните години дефицит, енергетиката, здравеопазването и т.н. Хората от бизнеса, анализатори и експерти са категорични, че най-лошият възможен сценарий е този, при който политическите сили не успяват да съставят правителство и отиваме на нови избори по Коледа.

Ако не се състави функциониращо и силно правителство, всички важни неща за страната ни ще бъдат отложени във времето, като това допълнително ще усложни обстановката, в която се намираме. Вместо това идеалният сценарий е да се състави списък с приоритети за държавата, които да дадат възможност за една по-широка парламентарна и обществена подкрепа.

В предаването на 7 октомври 2014 търсим коментар на бизнеса за резултатите от вота и за най-спешните задачи на новата власт - Кои са приоритетите, какви са очакванията към новия парламент и накъде изобщо отиваме – това ще коментираме с моите гости в студиото днес:


Никола Зикатанов – винопроизводител, управител на „Вила Мелник”, експерт по управление на бизнеса
Васил Василев – крупен бизнесмен, основател на холдинга „Братя Василеви”, бивш журналист/ ако въобще има бивши в тази професия/
Станислав Новаков - банкер, финансист, бивш зам.председател на Агенцията по туризъм, туроператор

Вижте предаването в следващото видео: