Club Investor 16.09.2014

ТПТИ – ЩЕ СВАЛИ ЛИ БАРИЕРИТЕ МЕЖДУ САЩ И ЕВРОПА ИЛИ ЩЕ ВДИГНЕ НОВИ ?

18.09.2014 | 14:40 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 16.09.2014

В коментарното предаване на България он еър Клуб Инвестор с Ивайло Лаков, темата в предаването от 16.09.2014 е търговското партньорство между ЕС и САЩ. Странно е, че десетилетни съюзници и партньори каквито са Европейския съюз и Съединените щати нямат свободно движение на стоки, услуги и капитали помежду си. Направо е мистерия, защо подобно споразумение все още не е подписано на фона на глобализиращия се свят и на фона на споделяните от двете страни на Атлантика общи ценности.

Всъщност в момента текат преговорите за така нареченото споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, което по същество трябва да свали повечето бариери и ограничения в правенето на бизнес между Европа и Щатите. Преговорите се водят от около 2 години и са планирани да приключат по някое време през 2015 година, обаче изобщо не протичат гладко, както може да се предположи. Водят се разгорещени полемики, има разделение на противници и привърженици и като цяло картината е класически сблъсък на лявото и дясното.

Защо е така? От едната страна на везните са поставени възможностите за правене на бизнес, заедно с инвестициите и работните места. Все неща от, които Европа задъхано се нуждае. От другата страна са поставени сериозните опасения, че такъв договор може да наруши някои социални придобивки на европейците, защото САЩ не са подписали някои от основните конвенции на Международната организация на труда, че Европа ще е принудена да занижи своите санитарни и екологични стандарти, защото тези в Америка са по-ниски.

Опасенията на противниците на споразумението са свързани най-вече с това, че договорът предвижда създаването на арбитражен съд, който да решава спорове между държавите и корпорациите. Това, според тях, ще доведе до диктатура на крупния капитал над държавите и до абсолютна невъзможност на суверенни държави да водят собствена социална и екологична политика. А също и че спорове и казуси със структуроопределящи компании ще останат извън юрисдикцията на националните съдилища...
Гостите по тази тема в Клуб Инвестор са:

Милен Керемедчиев – дипломат, икономист, бивш зам.министър на външните работи и бивш зам.министър на икономиката, консултант в арабския свят, банкер, Красен Станчев – икономист, съосновател и директор на Института за пазарна икономика, анализатор и философа и социолог Чавдар Найденов, автор на първия рейтинг на българските университети, политически анализатор.

Вижте предаването в следващото видео: