Клуб Инвестор 26.08.2014

В коментарното предаване на България он еър Клуб Инвестор с Ивайло Лаков този път темите са две: „РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА-С КАКВИ ПАРИ, НАКЪДЕ И КОГА?” и „БЛОКИРАНИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ И РЕФОРМАТА В СПЕШНАТА ПОМОЩ” .

27.08.2014 | 11:40 Редактор: Красимир Лаков
Клуб Инвестор 26.08.2014

Много от експертите в България са единодушни, че основният нереформиран сектор е правоохранителната и правораздавателната система. Това е основата за нормалното функциониране на държавата. Ако този сектор беше реформиран, вероятно нямаше да има и такива деформации в българския преход, като това се отнася и за приватизацията и за функционирането на институциите и за качеството на демокрацията като цяло.

Дотук едва ли ви казвам нещо ново, това е становище, макар неизказано по толкова остър начин и на европейските ни партньори. Въпросът е какво точно трябва да се направи, има ли кой да го свърши и не на последно място има ли пари за това. Защото някои от политиците говорят за промени в конституцията, но не влизат в детайли, често се споменава думата реформа, но не става ясно какво точно се предлага. Много често под реформа в правораздаването различни политици и политически сили разбират различни неща. А подобна реформа изисква наистина национално съгласие. Много често това което политиците разбират под реформа, се различава значително от очакванията и разбиранията на експертите от съдебната система за това което трябва да се направи.

Как обаче всички ние, гражданите на България, да си върнем чувството за справедливост? Как да не приемаме като даденост, че реформата в съдебната система е causa perduta, и тя, реформата, може да тръгне от възможност към действие a posse ad esse ? В студиото е съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в България.............

 

Във втората част на предаването гостува д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, който говори за здравната реформа и конкретните й аспекти в областта на спешната помощ. Здравеопазването е друг нереформиран сектор за който говорим днес. Но ако здравеопазването като цяло се нуждае от много промени, един под сектор от здравната система има нужда сякаш от генерална промяна. Става въпрос за спешната помощ. Преди месец или по-малко, като че ли имахме основания да очакваме някаква реформа в спешната помощ. Сега обаче, след като бяха спрени обществени поръчки, които бяха в основата на материалната част на реформата, нещата отново потънаха в неизвестност. Ще има ли промени в спешната помощ, кога и разбира се с какви средства? Ето какво казва д-р Райчинов........

Можете да видите предаването в прикаченото видео.