Club Investor 15.07.2014

Темата на предаването е посветена на пенсионната система в България.

17.07.2014 | 16:37 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 15.07.2014


Два фундаментални пенсионни модела съществуват в страните по света. Единият е солидарният, т.е. ти работиш и от твоите социални плащания живеят пенсионерите, когато твоят ред дойде, се надяваш да има кой да работи. Другият модел е този с инвестирането.

Заделяш пари и някой пенсионен фонд ги управлява вместо теб, за да ги умножава. И двата модели имат силни и слаби страни.

В единият случай твоите пари отиват някъде за други хора, а ти нямаш никакъв контрол върху процеса.

В другия случай лошо управление или криза може да ги стопи и ти пак да останеш без нищо.

Затова на много места по света се използва смесен модел. И държавата разпределя солидарно пари за пенсии, и пенсионни фондове управляват пари на бъдещи пенсионери.


У нас обаче има много други фактори, които пречат на стабилизирането на който и да било модел.

На първо място това е демографската криза. Причините за нея са ясни: през последните години между два и три милиона души напуснаха страната.

Раждаемостта е ниска, смъртността – висока. Икономиката е слаба и така нататък, но основният резултат от това е, че в момента по официална статистика 100 работещи издържат повече от 83 пенсионери, т.е. съотношението е почти едно към едно.

Бюджетът на Националния осигурителен институт е нарицателно за каца без дъно. Течовете в системата са много.


Според представители на бизнеса, час по-скоро трябва да се ограничи ранното пенсиониране в системите на МВР, специалните служби и Министерството на отбраната. Теоретично у нас човек можел да се пенсионира на 33 години.

За парашутисти и водолази например се искат само 15 години стаж. Подобна практика няма нито в НАТО, нито в ЕС.

Трябва да се реши и въпросът с 900-те хиляди инвалидни пенсии. Наистина ли инвалидите са толкова много? Колко да расте пенсионната възраст и как да се спрат течовете на пари, така че системата да бъде стабилна и да престане да генерира дефицит? Това са въпросите, на които ще търсим отговор с моите гости в студиото днес:


Христина Христова, бивш социален министър.
Йордан Христосков, министър на труда 94-95, управител на НОИ 2000 – 2007,
Калоян Стайков от института за пазарна икономика