Завърши проектът „Детство за всички“

280 са осиновените деца през последните 5 години. 61 са реинтегрирани. Това са само част от положителните резултати, с които завърши проектът „Детство за всички“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с бенефициент Държавната агенция за

28.05.2015 | 12:00 Редактор: Йоана Недева
Завърши проектът „Детство за всички“

 Целта на проекта е да се планират и приложат конкретни и ефективни мерки за реална деинституционализация на децата с увреждания, настанени в специализирани институции и настаняването им в градски центрове от семеен тип или защитени жилища.

 По-доброто бъдеще на децата в България е не само наш личен приоритет, но и споделена отговорност, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Николов, който бе гост на заключителната конференция  по проекта.

  Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето и ръководител на проект „Детство за всички“ обобщи резултатите, като подчерта, че закриването на институциите не е самоцел, а дългосрочен процес на социална промяна и означава промяна в мисленето, в поведението на хората, промяна на всеки един от нас. Жечева изтъкна, че основното, което променя ежедневието на децата с увреждания, освен мястото, е и грижата за тях в новите жилища. Перспективите пред тях.

В 9 от действащите преди 5 години 24 инсттитуции за деца с увреждания, вече не живее нито едно дете, 1200 деца и младежи с увреждания намиреха своя нов дом в 121 центъра за настаняване от семеен тип и 16 защитени жилища.  До края на 2015  г. ще бъдат закрити всички специализирани институции за деца с увреждания.

 

Повече за резултатите от изпълнението на проекта вижте в следващото видео на репортера Йоана Недева и оператора Кирил Бациев: