15 години Vivacom: 3 милиарда лева инвестиции и 5,5 милиона услуги за неограничена свобода в общуването

12.09.2024 | 22:15 Редактор:
15 години Vivacom: 3 милиарда лева инвестиции и 5,5 милиона услуги за неограничена свобода в общуването
15 години Vivacom: 3 милиарда лева инвестиции и 5,5 милиона услуги за неограничена свобода в общуването

За 15 години Vivacom е инвестирал близо 3 млрд. лева в иновации, технологии, човешки ресурси и българската икономика, обяви компанията по време на специалното си юбилейно събитие. Благодарение на тези инвестиции телекомът е осигурил неограничена свобода на общуването за над 2 милиона клиенти, които използват над 5,5 милиона услуги, базирани на най-новите технологии.

"За 15 години името Vivacom се превърна в символ на иновации, революционни решения за потребителите и най-високи технологични стандарти в телекомуникациите. Заедно с клиентите и партньорите навлязохме в дигиталния свят. Превърнахме се не само в движеща сила за развитието на целия сектор в страната, но преди всичко спечелихме ключова роля в ежедневието на нашите клиенти, които могат да се свързват, работят, забавляват и общуват свободно. Този успех се дължи на постоянния ни фокус върху иновациите и грижата за клиентите. Изградихме най-голямата 5G мрежа  и първата 10 GIGA мрежа, лансирахме първите неограничени планове и направихме революция в телевизионното изживяване с EON. Благодаря на целия екип и всички клиенти и партньори, които ни мотивират да разширяваме границите на възможното в потребителските технологии и да предоставяме продукти, които не само отговарят, но и надхвърлят очакванията", коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Vivacom е един от малкото успешни примери за пълна трансформация от държавен монополист във водещ модерен телеком. Компанията постига впечатляващ успех в резултат на колосални инвестиции в иновации и бързо развитие и авангардни технологии, насочени към все по-нарастващите нужди на потребителите. Ускореното развитие на иновациите и най-мащабните инвестиции на Vivacom са най-видими през последните 5 години, откакто компанията се присъедини към голямото семейство на United Group – водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа.

За да изгради 5G мрежа с покритие от 85%  от населението и с планирано разширение до 90% до края на 2026 г., Vivacom е инвестирал над 1 млрд. лв. само в мобилната мрежа. С поглед напред към дигиталния свят, компанията вече разглежда възможността за внедряване на 6G през 2030 г. и първа в България и сред първите в света тества 5.5G с впечатляващи резултати. 

Оптичната мрежа на Vivacom e най-голямата в страната и по данни на Vivacom покрива 1,5 млн. адреса. EON, с модернизирани функционалности, конкурентни на тези на стрийминг гигантите, а сега и с подобрен изкуствен интелект, промени начина, по който потребителите гледат съдържание навсякъде, по всяко време и на всяко устройство. 

В резултат на инвестициите от над 44 млн. лв. за сателитни комуникации, Vivacom е сред 10-те най-бързо развиващи се оператори за сателитни услуги за бизнеса в света.

През тези 15 години телекомът се утвърди като един от водещите партньори на местната власт, като със своите интелигентни решения създаде възможности за високоскоростна цифровизация и модернизация на над 130 общини в България.

Зад постиженията на Vivacom стоят хиляди часове усилия на отдаден екип от над 5000 служители, почти 40% от които работят в компанията от 15 години. Vivacom е най-големият работодател в телекомуникационния сектор и един от четирите най-големи в страната. 

Компанията се е доказала и като активен корпоративен гражданин, подкрепяйки обществени каузи в областта на образованието и околната среда. За 15 години Vivacom е дарил над 6 млн. лева, като е подкрепил повече от 300 каузи и над 200 различни организации.