Христо Панчугов: Управляващите се съгласиха на реформи, за да бъдат отпуснати еврофондовете

Полиграф, част 1

13.12.2015 | 19:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Христо Панчугов: Управляващите се съгласиха на реформи, за да бъдат отпуснати еврофондовете

Политологът и председател на ПП “Синьо единство“ Христо Панчугов, юристът Минчо Спасов и проф. Николай Радулов коментират оставката на правосъдния министър Христо Иванов в Полиграф със Светла Петрова на 13 декември 2015.

Оригиналната идея за реформиране на съдебната система, внесена през първите месеци на 2015 от ГЕРБ и „Реформаторския блок“ включва по-радикални мерки, като изваждане на Прокуратурата от съдебната власт, децентрализация на обвинението и поставянето му под отчетност.

Това припомни в студиото на „Полиграф“ политологът и председател на ПП “Синьо единство“, Христо Панчугов:

Проектът почти не се задържа в публичното пространство. За сметка на това министър Христо Иванов беше използван да свърши по-голямата част от работата, включително да приеме стратегията за съдебна реформа, която към този момент изглежда все по-малко осъществима и все по-малко близко до нуждите и желанията на българските граждани.

Това се направи, за да може ЕК да приеме и отпусне европейксите фондове за България.

С „историческия компромис“, постигнат в началото на лятото, беше направена първата сериозна отстъпка по посока на отпадане на съдебната реформа, счита още Панчугов.

В допълнение стана ясно, че принципите, залегнали в основата на тази управленска коалиция няма как да бъдат запазени. По думите му постигнатото споразумение на първо четене в НС за промените в Конституцията, е знак за това, че текстовете могат отново да бъдат променени. В допълнение АБВ и „Атака“ заявяват, че предвиждат промени.

Той предвижда още разцепване на „Реформаторския блок“. По думите му две от партиите, включени в обединението участват с единствената политическа цел да станат част от управлението. По повод на преговорите, които текат през уикенда между партиите в „Реформаторския блок“, Панчугов прогнозира, че излизането в опозиция е единственият възможен вариант.

"Христо Иванов не бива да се сърди на близостта между АБВ и ГЕРБ“, коментира в рубриката „Полемично“ на предаването юристът Минчо Спасов, бивш председател на Комисията по вътрешен ред и сигурност в 40-то НС. И допълни:

„Генезисът на политическата кариера на г-н Бойко Борисов не започна от дясното политическо пространство, към което Христо Иванов принадлежи. Кариерата на Борисов започна от руските комунисти.

Сега ще ви кажа, нещо, което знам от Бриго Аспарухов: „Генадий Зюганов препоръчва Бойко Борисов на президента Георги Първанов.

Г. Първанов го препоръчва на Бриго Аспарухов, а той го води при царя и го препоръчва за главен секретар. Това е генезисът на кариерата на г-н Бойко Борисов,“ каза той.

Втората линия на близост между АБВ и ГЕРБ са срещите на Борисов с братя Галеви, коментира още Минчо Спасов, заради които Румен Петков подаде оставка.

Проф. Николай Радулов коментира, че в началото на 1997, когато когато става заместник-министър на МВР, а министър е Богомил Бонев, братя Галеви са били служители на спецслужбите. Богомил Бонев и Радулов уволняват Галеви от МВР, твърди Радулов.

Гледайте записа на предаването Полиграф, част 1 във видеото