Корупционната мантия на цар Футбол

Еди Папазян и Борислав Константинов в студиото на Светла Петрова - "Полиграф" за драматичните скандали във ФИФА

12.06.2015 | 13:26 Редактор: Кармелита Тонева
Корупционната мантия на цар Футбол

Могъщата световна футболна асоциация  - ФИФА беше разтресена от чутовен корупционен скандал в навечерието на 65-ия си конгрес.

Последваха арести на 9 нейни висши функционери,сред тях и двама вицепрезиденти по обвинение за пране на пари,вземане на подкупи,надхвърлящи 100 милиона долара, и изнудване.

Безпрецедентната акция и свързаните с нея разкрития,както и силно зацапаният от подозрения за повсеместна корупция образ на организацията през годините ,станаха повод за масирания,многопосочен натиск, включително и от английския премиер Камерън, от шефа на европейския футбол Платини, президентът Сеп Блатер ,който оглавява  централата от 1998 г.,да се оттегли от поста си  или най-малко да отложи избора на ново ръководство.

Вместо това обаче, 79-годишният швейцарец на конгреса триумфално получи пореден пети мандат,главно с гласовете на делегатите от Азия,Африка и Латинска Америка,които числено превъзхождат противниците му от по-малобройните,но с далеч  по-сериозни традиции и тежест европейски национални футболни асоциации.

Поглед към световния скандал през призмата на българските футболни и ...политически скандали, вижте в следващото видео: