fallback

Ненаучените уроци от историята - капани за съвремието

Проф. Владко Панайотов, бивш евродепутат и журналистът Емил Янев в студиото на Полиграф+ с анализ за прочита на историята, 70 г. след края на Втората световна война, в Деня на победата и Деня на Европа

09.05.2015 | 22:00 Автор: Кармелита Тонева

Срещаме се с вас на 9 май, който от години се чества като Ден на победата, а от известно време и като Ден на Европа, но днешният 9 май е забележителен с това, че отброява кръгли 7 десетилетия от капитулацията на фашистка Германия и края на най-унищожителната, най-катастрофалната война в човешката история.

Забележителен и с това,че макар и най-отдалечен по време от мащабното кръвопролитие, той е разположен в контекста на съвременни събития, които за първи път от доста време насам  доведоха отново сянката на войната над Стария континент и очертаха нови разделения в него, въпреки отчетливия, доминиращия стремеж към обединение и общ просперитет на европейските народи след преживяната трагедия в средата на миналия век.

Как опустошението и финалът на Втората световна война предопределиха живота на поколения европейци, включителнонашия днес в България, защо някогашните съюзници са в състояние на хладно, слава Богу засега, противостоене и помрачена ли е годишнината от новата, тежка, силна политическа конюнктура, от отказа на повечето световни лидери да присъстват на парада в Москва?

Гости в Полиграф- проф.Владко Панайотов, до неотдавна евродепутат, но за нас е важно качеството му на изумителен познавач на Втората световна и уникален колекционер на книги,документи и реликви,свързани с нея,и журналиста Емил Янев - автор на книгата "200 имена, които промениха света" . Дискусията вижте в следващите видеа:

Вижте и другата част от предаването.

 

fallback
fallback